lansare ACEN-am găsit un titlu mai bun care să rezume complexitatea ideilor expuse de Liviu Antonesei. Sigur că el este prof. univ. dr., însă eu zic că toate titlurile astea nu fac nici cât o ceapă degerată comparativ cu ce scoate omul pe gură. Adică dacă-i pronunţ numele ajunge. Scuze! Era să uit în ce context l-am cunoscut pe cetăţean. Antonesei a fost sâmbătă în Bacău ca invitat de onoare la lansarea Asociaţiei Conştiinţa Europeană, un ong care-şi propune să umple vidul informaţional  la nivel de cultură civică. Am mai scris aici despre ACE.

Ca să sintetizez cumva discuţia, îl voi cita pe Antonesei. Eu zic că are dreptate 100%.

1. Noi nu aveam nevoie să intrăm Uniunea Europeană, nu aveam nevoie de birocraţia UE. România avea nevoie să intre în Statele Unite ale Americii. După deceniile de comunism, aveam nevoie de modelul de capitalism bazat 100% pe iniţiativă, nu de un capitalism excesiv birocratizat.

2. Noi, românii, nu avem nici măcar mentalitate europeană. Avem doar nişte instituţii care le maimuţăresc pe cele europene.

3. Noi nu suntem cetăţeni. Un cetăţean ştie.

A mai zis multe Antonesei ăsta. Cum mi le aduc aminte le pictez, că e păcat să se piardă prin grămada de scrieri pe care o are deja. Am timp până la a doua întâlnire de acest gen promisă de ACE.