Acum îmi explic de ce Stavarache a câştigat alegerile locale cu un scor aşa de categoric. Ştie să comunice (e ciudat ca tocmai eu să spun asta, pentru că n-am avut niciodată o impresie foarte bună despre cum comunică primarul). La aflarea rezultatului, a ieşit public, într-un soi de conferinţă de presă, şi a mulţumit băcăuanilor. După care, n-a scăpat nicio ocazie (constituirea Consiliului Local, depunerea jurământului, constituirea Consiliului Judeţean) să ne spună ce planuri are.

N-am auzit nicio vorbuliţă de la Cristi Manolache, Dumitru Sechelariu sau Florin Lazăr. Sunt totuşi câteva mii bune de băcăuani care au crezut în ei. La Dumitru Sechelariu n-ar trebui să am vreo pretenţie pentru simplul motiv că era previzibil să se supere pe toată lumea şi nici n-are vreo structură politică în spate care să sufere de pe urma greşelilor lui de comunicare. Însă, la restul această muţenie afectează grav relaţia lor şi a partidelor pe care le-au reprezentat cu electoratul băcăuan.

În primul rând, Florin Lazăr şi PDL Bacău ar fi trebuit să explice propriilor activişti, dar în primul rând simpatizanţilor şi electoratului de dreapta ce s-a întâmplat, ce urmează, ce decizii sau măsuri s-au luat sau se vor lua. Dacă facem diferenţa dintre voturile luate la parlamentarele din 2008 şi localele din 2012 va rezulta că minimum 25-30% dintre votanţii lui Stavarache sunt simpatizanţi PDL, speriaţi de asocierea cu Sechelariu şi inactivitatea candidatului propriu. Pe cale de consecinţă, pot să întreb: PDL nu mai are nevoie de aceşti posibili votanţi? S-au supărat aşa de tare liderii PDL pe ei? Nu mai au nevoie de ei la parlamentarele de peste câteva luni? Nu vor să-i recupereze?

Cristi Manolache e surpriza alegerilor locale, atât prin scorul obţinut, cât mai ales prin amploarea resurselor umane, logistice şi financiare dezvoltate în timpul campaniei electorale. După 10 iunie, Manolache a muţit brusc. S-o fi supărat şi el pe băcăuani? Se retrage din politică? A pierdut războiul de la prima bătălie?