Istoricii susțin că una din cauzele care au dus la căderea regimului Ceaușescu a fost și faptul că nomenclaturiștii erau crunt limitați în manifestarea potenței lor economice.

Nu puteau călători în Occident, nu-și puteau face concediile în locații de lux. Nu puteau să se expună cu mașini străine și scumpe. Mai scăpa câte o skodiță, câte un renault sau, în mod cu totul excepțional, câte un mercedes. Nu-și puteau face vile, decât dacă justificau și ultimul leuț. Micii dumnezei comuniști aveau multe de îndurat.

Care îndrăznea să iasă din front era mazilit, tras pe linie moartă pe la vreun CAP sau la vreo primărie (ăștia au făcut-o pe dizidenții după 1989 și ne-au povestit cum au suferit ei pe vremea comuniștilor). În mod cu totul excepțional Partidul se lepăda de el.

Acum e la fel.

Vă dați seama cât suferă micii dumnezei locali și bugetari că nu pot să pună pe facebook sau pe istagram poze din locațiile exclusiviste în care-și petrec zilele libere de 1 și 2 mai? Toți „săracii” se laudă cu focul de tabără de la Vamă și cu berea de 1,25 lei/doza.

Vă dați seama ce disconfort psihic major au micii dumnezei locali că nu au nimic pe numele lor, cât suferă ei că sunt cei mai săraci din familie? Teoretic sunt mai săraci ca bonele copiilor lor, plătite din pensia mamei sau mai bine spus cu pensia mamei, în timp ce pe numele ei sunt zeci de proprietăți imobiliare (vile, apartamente, spații comerciale, blocuri de locuințe).

Vă dați seama ce disciplinați sunt de pot purta zilnic „uniformele” alea de costume care să se poată încadra ușor în bugetele oficiale, când le gem dresingurile de haine de firme de lux, care costă cât o mașină sh, fiecare bucată?

Din când în când câte unul o face pe dizidentul și-și cumpără câte ceva mai fițos, care depășește cu mult valoarea lor de bugetari pe viață.

Și începe panarama. Panarama declarațiilor: „e a mamei” sau „cu bani de la mama”. Aia cu mătușa e perimată, s-a folosit în exces într-o perioadă.

Oprișan de la Vrancea n-a mai putut suporta „oprimarea” sistemului, teroarea. Și-a luat o mașină de peste 100 de mii de euro. Asta e doar un simbol.

De fapt el vrea să fie oficial „bogat”, pentru că merită, crede el.

Pentru asta se bate cu toți cu ANAF-ul, cu DNA-ul, cu oricine îl întreabă de venituri, inclusiv cu Partidul.

În Bacău, de la Sechelariu (deși el nu era bugetar 100%) n-a mai avut nimeni curajul de ăsta.