Chiar dacă nu pare, lumea politică băcăuană fierbe în subteran. Forfota bătăliei din tranşeele USL este estompată doar de scandalul „numărătorii votanţilor”. Se negociază în Bacău, se renegociază la Bucureşti. Am reuşit să aflu pe surse ultimele noutăţi.

Astfel, la Inspectoratul Teritorial de Muncă, pedelistul Cristian Cucuian îi va preda ştafeta, aproape sigur, lui Iulian Găbureanu. Totul pare a fi în favoarea tânărului liberal. Ministerul Muncii, de care aparţine ITM, este condus de penelista Maria Câmpeanu, iar Găbureanu are suficientă experienţă atât în domeniu cât şi în politică. El face parte din aşa-numita „gardă nouă” a PNL Bacău. Ar rămâne doar ca actualul inspector şef să se întoarcă din concediu pentru a se îndeplini o formalitate. PSD se pare că nu ridică vocea pentru a-şi revendica poziţia, deşi în Inspectorat ar avea pretendenţi serioşi.

La Mediu cărţile par a fi făcute pentru Corina Pricope. Fosta şefă a instituţiei este penelistă de familie şi „doctor” în domeniu, iar alte pretenţii nu par a fi ridicate, nici măcar de fostul şef Iulian Movilă, un apropiat al PSD.

Lucrurile sunt puţin mai încurcate la Cadastru. Acolo, pedelistul Liviu Miroşeanu a mai obţinut o amânare la schimbare din cauza indeciziei de la Capitală. Surse din instituţie spun că Neculai Olaru are ceva probleme în obţinerea postului pe care fusese dat ca sigur. Conducerea Oficiului Naţional de Cadastru nu a putut trece de o prevedere din legea de funcţionare a instituţiei care ar spune că şefii locali trebuie să „facă parte din sistem”. Nu e totul pierdut, însă, lucrurile s-au întârziat.

O situaţie puţin mai ciudată este întâlnită la instituţiile din subordinea Ministerului Agriculturii. De drept acolo posturile de conducere sunt ale conservatorilor, iar cele de adjuncţi sunt ale liberalilor. E singura informaţie certă pe care o am. De acolo nu răzbate niciun zvon, fie şi necredibil. Însă, sunt cel puţin două situaţii extrem de încâlcite, la Direcţia Agricolă şi la APIA.