Voluntari Crucea RosieVoluntariVoluntarii din județul Bacău s-au sărbătorit intens la sfârșitul săptămânii trecute. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât au petrecut separat, pe găști.

Trebuie să știți că “voluntarul băcăuan” este personaj orgolios, vanitos și țepos, care nu se încurcă, așa, cu oricine.

Mai întâi s-au premiat cei de la Crucea Roșie. La RMB, chiar de Ziua Internațională a Voluntariatului (5 decembrie). Ei zic că i-au premiat pe cei mai buni voluntari din tot județul.

Eu îi cred și de aia le public numele câștigătorilor la diferite secțiuni: Bogdan Nester, Ioana Cavaleru, Bogdan Macedon, Ioana Petrea, Anca Moței și Mădălina Hanu.

A  doua zi, alte 14 organizații nonguvernamentale din județul Bacău s-au lăudat cu voluntarii lor cei mai buni. Evenimentul a fost organizat de Fundația de Sprijin Comunitar Bacău. Pe scena Casei de Cultură au urcat reprezentanți de la toate cele 14 organizații care au ținut să-și premieze fiecare voluntarii cei mai buni dar să le și mulțumească celor care, chiar dacă nu au primit premii în mod oficial, s-au implicat activ în activitățile lor.

Premianții de sub patronajul FSC:

Proiectul de voluntariat al unei organizații  pentru anul 2013: câștigător „Campania „De ce alegi Romania?” , nominalizat de LEO Alpha „Young&Smart” Bacău.

Proiect de voluntariat al unei companii: câștigător ”Puntea Prieteniei” nominalizat de BRD GSG Bacău.

Proiect de voluntariat al unui colegiu/liceu: câștigător ”De la suflet la suflet”, nominalizat de Colegiul Național ”Gheorghe Vrânceanu”.

Voluntarul anului 2013, al județului Bacău: Roxana Sandu , nominalizată de Asociația ”Oblio”, Club ”Rotaract”, Centrul ”Daniel” și Asociația Eminența ”Pro Vrânceanu”

Mai există o categorie, cea a voluntarilor nepremiați, nebăgați în seamă din cauză că nu au făcut voluntariat unde trebuie.

De exemplu, pensionarii olandezi, care au ridicat anul acesta un dispensar, unde a înțărcat dracu iapa, nu au fost băgați de nimeni în seamă (cu excepția presei). Pe ăștia să-i premieze Muit și portocalii lui, că nu ne-au primit în Șenghen și ne-au bătut la fotbal pe unde ne-au prins și ne-au mai ajutat să ajungem să ne facem de râs la barj.

Profesorii care fac gratuit meditații, cu niște bătuți de soartă, pe la nu mai știu ce biserică, nu-s de băgat în seamă?

Cu siguranță exemple de acest gen sunt multe.

Veți spune că nu fac parte din organizațiile respective, fundațiile lor, sponsorii lor, organizările lor. Adică, treaba lor.

Corect! Dar atunci să nu mai folosească expresii de genul “Bacaul le-a spus multumesc celor mai activi voluntari” sau “Gala Voluntarului Băcăuan”.

Titrați „Gala Martorii FSC”, sau „Pionierii anului” etc.

Aprecierile mele vizavi de organizatori și lacunele de organizare nu au nicio legătură cu valoarea voluntarilor și a proiectelor care au fost premiate. Premiile s-au dus către niște tineri absolut merituoși.