Primăria coace un regulament pentru ținerea ziariștilor departe de instituție.

Oficial se cheamă „ Regulament pentru acreditarea reprezentanților mass-media, Municipiul Bacău” și urmează să fie aprobat în proxima ședință a Consiliului Local.

De ce trebuie să fie aprobat de CL un regulament aplicabil în altă instituție, care în cazul de față e Primăria?

Regulamentul ăsta trebuia semnat de primar și gata.

Asta ar fi o primă nelămurire.

A doua ține de modelul la care au apelat domnii din Primărie. Că l-au plagiat pur și simplu n-ar fi neapărat vreo problemă, deși este, dar de ce tocmai pe cel de la Curtea Constituțională? De ce nu l-au „juchit” de la vreo instituție similară, cum ar fi Primăria din București sau cea de la Iași, că dacă zic Cluj sau Sibiu se irită vreunul?

S-or fi gândit să ia unul „cu greutate” și au luat unul prost, scris de un necalificat (nici jurist și nici ziarist) sau făcut anume să încurce.

Primăria Bacău, sub semnătura primarului Cosmin Necula, a înghițit-o pe nemestecate, pe principiul „tot ce dă Dumnezeu e bun”, unde Dumnezeu e Curtea Constituțională.

Cum altfel au pus pe ordinea de zi plagiatul. Ar fi putut măcar să înlocuiască peste tot „Curtea Constituțională” cu „Municipiul Bacău”, poate nu mă prindeam.

Aș putea fi de acord cu „regulamentul” cu o condiție:

  • să-mi definească cineva competent noțiunile de „grave prejudicii de imagine” și „normele deontologice ale profesiei”.

Proiectul de hotărâre are la bază o „motivare” aproape mincinoasă (prin omisiune). Nu se spune nicăieri că decizia introducerii tâmpeniei de regulament e o consecință a episodului jenant petrecut cu puțin timp în urmă în Primărie. Un gherțoi cu legitimație de ziarist a pocnit o angajată a instituției, fostă ziaristă.

Da, avem și noi lucrători de presă cu aere de ziariști și educație de văcar. Nu i-am angajat eu și prin urmare nu are de ce să-mi fie rușine. În cazul de mai sus măsurile sunt altele, în niciun caz impunerea de restricții colective.

Că dacă e să mă iau după acest proiect de hotărâre un cetățean „neziarist” e mai liber, în raport cu „Municipiul” decât mine. Lui nu-i cere nimeni legitimația, vizată la zi de redactorul-șef.

Să fii ziarist a devenit o vină în Bacău, o problemă.

Oricum prea mulți pureci nu făceam eu prin Primărie. Odată am fost apostrofat de cei de la pază după o întâlnire chiar cu primarul, întâlnire negociată vreo două zile. Așa că nu mai calc pe acolo decât cu invitație scrisă, ca să am ce arăta la intrare, că am văzut că nu prea are valoare cuvântul nescris.

Cum mai înjurau unii, inclusiv subsemnatul, că Stavarache e un nenorocit că a instituit pază și uși cu cartele la intrarea în Primărie. Unora a început să le fie dor. Mie încă nu, dar nu se știe.

Și încă o remarcă, dar pentru inițiați 🙂 : legile menționate în motivarea proiectului de hotărâre (544/2001 și 52/2003) se referă la informațiile publice și de interes public și la transparența decizională, nu la activitatea jurnaliștilor și nici la informarea publicului. Și, credeți-mă, nu sunt chestiuni de nuanță, însă necesită o altă abordare în alt context.

O cerere „pe 544” face oricine, însă nu oricine poate transmite corect informațiile către publicul larg.

Oricum proiectul de hotărâre are atât de multe lacune în ceea ce privește procedura încât ar trebui să tai factură pe consultanță fie și dacă aș face efortul să le enunț, nu să le mai și explic.

Și ca să nu-mi iasă vorbe 🙂 spun că sunt total de acord cu regulamentele corecte și scrise cu bună intenție. Însă, ce am văzut pe ordinea de zi a următoarei ședințe de Consiliu Local e doar un plagiat pentru liniștea Primăriei și nu pentru crearea unui cadru corect pentru desfășurarea activității ziariștilor.

La ce dracu mai folosește legitimația de ziarist dacă la fiecare instituție ne-am pune de gât o altă legitimație? Evident, la emiterea celei de a doua.

42.F.PROIECT REGULAMENT ACREDITARE