autostradaCompania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a desemnat compania turcă Eko Insaat Ve Tic AS câștigătoare  a procedurii de licitație pentru construcția variantei de ocolire a municipiului Bacău.

Ce mi se pare cidat este că turcii i-au bătut pe regii asfaltului românesc, băcăuanii Căşuneanu şi pe Umbrărescu, deşi aceştia au avut oferte financiare mai bune, iar bazele lor de producţie sunt fix în judeţul Bacău. Repet, ciudat.

Cum la fel de ciudat e că data la care au apărut primele informaţii este fix între vizitele premierului Ponta la Washington şi Istanbul. Încurcate sunt căile domnului Ponta!

Anunţul este făcut oficial abia ieri de către Consiliul Judeţean Bacău şi Primăria municipiului Bacău, deşii informaţii corecte au apărut la Florin Popescu, în urmă cu vreo trei săptămâni. Iar bucuria celor doi lideri USL este nedisimulată şi absolut normală.

“Aceasta este o veste pe care așteptăm de foarte multă vreme și, în sfârșit, avem certitudinea că șoseaua de centură va fi construită. Consider că demersurile pe care le-am făcut pentru comunitatea noastră, atât la Bruxelles, cât și la București, nu au fost zadarnice. Dincolo de confortul pe care-l vom resimți în mod direct, această investiție de peste 100 de milioane de euro se va regăsi și în economia locală, în primul rând prin crearea de noi locuri de muncă“, a declarat Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău.

“Este o investiţie care a prins viaţă în timpul Guvernului USL, condus de premierul Victor Ponta. De acest proiect s-au preocupat îndeaproape 4 persoane: premierul Victor Ponta, ministrul Dan Şova , primarul Romeo Stavarache şi Dragoş Benea. Sper că în următoarele 10 zile să nu avem contestaţii.
Un lucru însă este sigur: este un proiect ireversibil, lucrările vor începe , în cel mai rău caz, în primăvara anului viitor, iar la demararea lor, vor fi prezenţi şi premierul Victor Ponta, şi ministrul Dan Şova.
Noi, autorităţile locale, vom fi alături de acest proiect în continuare, în toate etapele care urmează să le parcurgă. Este cea mai bună veste din activitatea mea de preşedinte de Consiliu Judeţean. În sfârşit, începem să ne ţinem de cuvânt cu promisiunile făcute în localele din iunie 2012
“, Dragoș Benea, președintele CJ Bacău

Șoseaua de centură va avea o lungime de 30,2 kilometri, va cuprinde un pod și 14 podețe, iar de-a lungul ei vor fi amenajate două spații de parcare de lungă durată. Valoarea lucrărilor este de 393.881.398 lei, exclusiv TVA (488.412.933,52 lei, TVA inclus). Sursele de finanțare sunt Fondul European de Dezvoltare Regională și bugetul de stat.