Se discută foarte mult despre cine și pe unde a câștigat la alegerile din 5 iunie. Dacă facem abstracție de numele partidelor, pot zice, fără să fiu acuzat de partizanat, că e mult mai bine.
Așa cum s-au configurat Consiliile Locale în multe localități, primarii nu mai sunt jupânii absoluți. Consecința directă este o democratizare a deciziei administrative.
De exemplu, Consiliul Local Bacău nu mai are un partid dominant după foarte multă vreme, la fel este și în Buhuși, Onești, Tîrgu Ocna, Slănic Moldova, sau Racova, Gârleni și alte o sumedenie de comune.
Așa cum arată acum, situația politică în județul Bacău nu este atât de dezechilibrată pe cât se vede în presă. Poate doar în Consiliul Județean și în unele localități, ca Moineștiul sau Comăneștiul, să mai existe poziții de forță ale unor partide.
Este foarte adevărat că, în timp, se vor cristaliza anumite relații între Putere și Opoziție, relații mai neortodoxe, mai pe sub masă, care va face actul administrativ mai puțin democratic. Cât de repede se va ajunge la asta depinde de experiența primarilor, de talentul lor de a corupe, dar și de foamea consilierilor din opoziție, de predispoziția lor de a strânge firimiturile de sub masă.