stavaZiceam ieri că vă spui ce însemnă eliberarea sub control judiciar a lui Romeo Stavarache. Pe scurt:

1. n-are voie să plece din țară;

2. n-are voie să se vadă sau să comunice cu ceilalți implicați în dosar (nici cu inculpații, nici cu denunțătorii sau martorii);

3. să se prezinte la Poliția municipiului Bacău periodic și să dea autografe, conform unui grafic.

Și cam atât. Restul de informații apărute prin diverse părți sunt simple speculații.

Iaca ce zice la saitul instanței băcăuane care a dat soluția de urmărire sub control judiciar:

Solutia pe scurt:

Înch.8/DL – În baza art. 227 Cprpen respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău de arestarea preventivă a inculpaţilor Stavarache Romeo, Cenuşă Liviu Vasile şi Goian Liviu.

În baza art. 219 alin. (9) raportat la art. 211, art. 215 C. proc. pen., ia faţă de inculpaţii: 1. STAVARACHE ROMEO, pentru săvârşirea în concurs a cinci infracţiuni de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. cu referire la art. 6 din Legea 78/2000 cu aplicarea art. 5 C.pen şi art. 38 alin. 1 Cod penal 2.GOIAN LIVIU, pentru săvârşirea în concurs a trei infracţiuni de complicitate la luare de mită, prev. de art.48 C. pen. raportat la art. 289 alin. 1 C.pen. cu referire la art. 6 Legea 78/2000 cu aplicarea art. 5 C.pen. şi art. 38 alin. 1 Cod penal 3.CENUŞĂ LIVIU VASILE, pentru săvârşirea în concurs a două infracţiuni de complicitate la luare de mită, prev. de art.48 C. pen. raportat la art. 289 alin. 1 C.pen. cu referire la art. 6 Legea 78/2000 cu aplicarea art. 5 C.pen. şi art. 38 alin. 1 Cod penal.; măsura controlului judiciar.

În baza art. 215 alin. (1) C. proc. pen., pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpaţii trebuie să respecte următoarele obligaţii:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;

b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;

c) să se prezinte la organul de poliţie, respectiv Poliţia Municipiului Bacău, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

În baza art. 215 alin. (2) C. proc. pen., pe timpul controlului judiciar, impune fiecărui inculpat să respecte următoarele obligaţii: a) să nu depăşească limita teritorială a ţării, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar; b) să nu se apropie de ceilalţi coinculpaţi , respectiv Stavarache Romeo, Cenuşă Liviu Vasile, Goian Liviu, Căşuneanu Costel şi Apostol Constantin; de martorii Rusu Costică, Rusu Viorel, Şoşu Constantin, Iliuţă Radu Cosmin şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale;

În baza art. 215 alin. (3) C. proc. pen., atrage atenţia fiecărui inculpat că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. În baza art. 227 alin 1 Cprpen dispune punerea de îndată în libertate a inculpaţilor reţinuţi Stavarache Romeo, Cenuşă Liviu Vasile şi Goian Liviu.

În baza art.275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Constată că inculpaţii au fost asistaţi de apărători aleşi . Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 26.06.2014, ora 22.10, în prezenţa inculpaţilor reţinuţi. 
Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP)  8/2014  26.06.2014

Adică, procurorii vor face contestație la acestă decizie, iar instanța care va judeca cererea va fi Înalta Curte de Casație și Justiție. Termenul estimat pentru judecarea contestației: sfârșitul săptămânii viitoare, joi-vineri.