Surse politice susţin că în curând se va arunca în piaţă băcăuană un sondaj în care Sechelariu îi suflă în ceafă lui Stavarache, ceva de genul: 43% primarul, 35% fostul primar. Aceleaşi surse mai susţin că Romeo Stavarache n-ar fi străin de manevră. Şi-ar rezolva dintr-un foc o grămadă de probleme. În primul rând Sechelariu – „marele pericol” s-ar transforma brusc dintr-o „probabilitate” într-o „realitate”. În al doilea rând i-ar elimina dintr-o mişcare pe oricare alţi contracandidaţi. Şi, nu în ultimul rând, l-ar provoca pe Sechelariu să „atace dur”, îmbătat de distanţa mică de Stavarache.

Ori, pentru nehotărâţi, sau pentru cei care nu s-ar mai duce la vot în alte condiţii, ar fi cel mai bun argument să participe la scrutin şi să-l voteze pe actualul primar, convinşi că Bacăul trebuie salvat. Practic s-ar îmbina două teorii extrem de periculoase: cea a valorizării votului şi cea a votului negativ. Schema are cel puţin două reuşite notabile: în 2000 (confruntarea Iliescu-Vadim Tudor) şi în 2008 (Stavarache-Sergiu Sechelariu).

Cum va reuşi să contraatace această mişcare opoziţia lui Stavarache rămâne de văzut. Oricum, dacă nu se va acţiona inteligent, rapid şi în forţă, scrutinul din iunie va avea un deznodământ extrem de previzibil.

Apropo de veridicitatea informaţiei e foarte interesant că site-ul de la 1 TV Bacău are un sondaj în derulare, dar care, întâmplător sau nu, are cam aceleaşi procente de mai sus. Probabil că nici n-aş fi scris acest text, doar pe baza informaţiei „servite” dacă nu vedeam şi sondajul televiziunii care îmi confirmă, măcar parţial, scenariul.

În perioada următoare vor fi „publicate” multe sodaje „pe genunchi” sau „reale”, însă cu scopuri precise. Trebuie să ştiţi că orice sondare se face acum în plan local este pentru „uzul intern” al partidelor sau candidaţilor, aşa numitele sondaje de lucru. Tot ce transpiră în presa clasică sau pe bloguri sunt date „coafate”, scăpate cu dedicaţie. Rar de tot vor fi făcute publice rezultatele „pe bune” ale unui asemenea sondaj.

Asta nu înseamnă că dacă voi pune mâna pe vreun sondaj (real) nu-l voi publica. Măcar pentru distracţie sau de dragul dezbaterii.