Că nu prea am încredere în sondajele făcute în preajma alegerilor am mai spus. Dar ceva tot ne spun ele :). Acum sunt alegeri interne la niște partide (la PNL au fost, urmează PDL și PSD), așa că apar sondaje. Oficiale, pe surse, false sau pe bune. Nu contează foarte tare, atât timp cât își ating scopul. Iar scopul primordial al sondajelor din această perioadă este de a justifica anumite manevre politice lipsite total de logică, fairplay sau vagi urme de democtrație. S-au vehiculat destul de multe însă unul, recent, evadat din laboratoarele Intact-Felix, mi-a atras atenția în mod deosebit. Este primul în care partidele din USL sunt măsurate diferit. Culmea este că PNL și PC (partidele protejate de Varan) arată jalnic.

Astfel, sondajul zice că PSD ar fi votat de 43% dintre români, în timp ce liberalii sunt preferați doar de 24% iar PC aproape nu există.Pot bănui că bătrânul securist vrea să-și refacă influența asupra lui Crin Antonescu, a liberalilor, dar și a propriului partid. Ceva de genul: eu v-am făcut, eu vă omor. Bănuiala mea este confirmată de același sondaj, unde sclavii lui Voiculescu îi dăruiesc acestuia o cotă de încredere amețitoare pentru unul care a stat 20 de ani în marja de eroare – 24% (adică, exact intenția de vot la PNL).

Culmea este că de aceeași încredere se bucură și Constantin (pentru cine nu știe, Daniel este președintele PC și ministrul agriculturii). Aș putea ține un pariu cu oricine că, la un sondaj real, Daniel Constantin n-ar avea nici măcar notorietate 24%.  Este absolut ilogic ca primii doi oameni din partid să aibă fiecare câte 24% cotă de încredere în rândul populației iar partidul lor să se chinuie să facă pragul de intrare în Parlament.

Cel mai mișto e că liderii PDL prinși în sondaj se bucură de multă și foarte multă încredere mult peste cota partidului. Hai să încercăm un exercițiu de imaginație. Un cetățean care declară că are încredere în Elena Udrea (16% au făcut asta) ar vota vreodată USL? Sau vreunul din cei 21% dintre români care declară că au încredere în Emil Boc ar vota PSD? Hai, să pun altfel problema. Cei care spun că au încredere în Boc sau în Udrea nu sunt decât talibanii pedeliști. O altă discrepanță majoră este între încrederea în Vadim Tudor (27%) și electoratul PRM (3%).

O altă întrebare – remarcă pe care o fac asupra sondajului: unde-i Tăriceanu? Chiar nu mai este nimeni curios ce reprezintă fostul premier în ochii electoratului sau tocmai asta-i teama cea mare, iar Chucky nu putea fi deranjat cu așa ceva la Congres?

Și limba supremă pe care o putea recepționa Voiculescu este aceea că este mai iubit decât mare dușman Traian Băsescu, că românii au mai multă încredere în Varan decât în Chior. Mi-e greu să cred asta.

Primele consecințe ale acestui sondaj se văd deja în politica editorială a organului de propagandă, iar cele politice se vor vedea curând, dacă nu cumva aducerea lui Iohannis în PNL e prima dintre ele.

Poza e făcută de pe blogul pesurse.ro.