În Bacău nu știu dacă funcționează temutul „stat paralel”, dar sigur avem o rețea de apă paralelă.

Ieri, Bacăul a fost lovit de seceta lunară. CRAB-ul a comunicat rapid: Conextrust a spart o țeavă. Lumea a înjurat copios. Presiunea nu mai era pe Primărie sau pe CRAB. iar reparația urma să se facă destul de repede.

Doar că adevărul e puțin altul decât ce se vede la suprafață. Dacă sapi puțin dai de o țeavă de azbociment de 180 rătăcită, uitată, pe sub strada Poet Cârlova. Uitată, dar perfect funcțională, 100 de metri cub debit, cât să alimentezi un bloc sau vreo 50 de case.

Cei de la Conextrust s-au ferit de alte două țevi ale CRAB-ului, metalice și ceva mai mititele, de câte doi țoli, și au  spart-o pe cea mare.

„Noi efectuam o lucrare, câștigată în urma unei licitații publice. Conform avizului obținut de la CRAB pe strada respectivă nu trebuiau să treacă decât cele două țevi metalice de doi țoli”, mi-a explicat Viorel Rusu.

„Nici conducta de azbociment nu era foarte mare. În niciun caz nu trebui ca Bacăul să rămână fără apă, însă cei de la CRAB nu știu de unde să închidă apa pentru a face reparația, așa că au decis să închidă vana de la Barați”, și-a continuat explicația constructorul.

El s-a ferit să facă alte speculații. „Mă limitez la a explica ce s-a întâmplat. Noi nu am avut pe niciun plan țeava de azbociment și nu este corect să se spună că am greși noi”.

Eu însă pot întreba cine plătește apa aia care circulă teleleu pe sub Bacău, prin țevi care nu apar în nicio hârtie oficială. E ciudat să nu știi de unde vine și unde se duce o țeava cu ceva debit (100 de metri cubi pe oră).  Că dacă ai ști ai fi putut opri apa învârtind un robinet nu închizând ditamai vana la Barați.

Cine contorizează apa asta că dacă nu știi unde-i robinetul sigur nu știi nici unde-i apometrul?

Mă pot gândi la orice. Dacă fac ochii roată în jur, pot specula orice. Îmi pot imagina că sunt instalații artificiale care pompează apa din rețeaua paralelă în ogrăzile sau firmele private din zonă. Eu zic să mai spargă Conextrustul câteva țevi de astea poate ne prindem și noi de schemă.