Asta se desfășoară acum în România.

Rezultatul referendumului, așa cum a fost el organizat acum, nu va fi vreun adevăr în nicio situație.

Dacă e așa de just, oportun și necesar acest referendum, de ce este nevoie de minciuni pentru a-l susține și valida?

PSD s-a ferit să și-l asume oficial, deși l-a generat și susținut. Ascunderea adevărului nu se cheamă minciună? Nici BOR-ul n-are vreo poziție fermă, deși preoțimea e 100% implicată, iar ordinele date sunt extrem de clare și dure.

S-a creat senzația de acțiuni oculte, ca și cum un dușman nevăzut vânează susținătorii oficiali și-i prigonește. O mare minciună.

PNL e o altă minciună a acestei campanii. Știe cineva dacă e pro sau contra? La ei funcționează  principiul USL-ist „și cu burta plină și cu slana-n pod”.

Dacă vă vine să credeți și USR a funcționat fix pe același principiu. Înafară de vreo doi bezmetici de la centru ați văzut vreun lider USR-ist să susțină alte principii decât alea tradiționale? Eu nu.

Ambele părți implicate au folosit minciuni sfruntate dar mai ales jumătăți de adevăr.

A fost cea mai mincinoasă campanie pe care am văzut-o eu vreodată. Mai mincinoasă decât campaniile publicitare cu salamuri „bio” sau iaurturi cu gust de aracet.

Referendumul în sine este o minciună. Așa cum a fost organizat e o mare minciună. Eu am mai trăit odată un episod similar în 2003 când Hrebenciuc și Năstase se chinuiau să arate UE cât de dornici de a intra la cașcavalul UE sunt românii. Atunci le-a ieșit, însă cu toții știm că binele de acum e clădit pe o minciună. Era mai corect să fi căzut acel referendum. Poate așa se trezeau și românii.

Nu există nicio explicație logică pentru cele două zile de desfășurare.

Cum nu mă poate convinge nimeni că există vreo logică în validarea cu o prezență de 30%. Păi haideți să introducem votul cenzitar, măcar pentru vreo două cicluri electorale, poate am face un mare bine nației ăsteia. De fapt cred că-i un fel de vot cenzitar pe invers.

Până acum știam de majoritate simplă, majoritate absolută, majoritate calificată, însă 30% nu se încadrează în niciuna dintre definiții.

Scoaterea majorității măsurilor de siguranță îl face absolut contestabil. Este scrutinul cu cele mai puține garanții împotriva fraudei din 1990 încoace.

Apogeul minciunii s-a petrecut însă în casa Domnului, în unele biserici, poate nu în toate. Purtătorii de sutane și-au terorizat enoriașii mai săraci cu duhul cu povestioare despre „copilași români (sau nu) chinuiți în familii de homosexuali”, despre pericolul în care se află copiii nației ăsteia chinuite.

Dumnezeu nu dorește să minți deloc, cu atât mai mult în numele Lui. Așa am învățat eu acasă, într-o familie tradițională, dar tradițională, nu vrăjeală propagandistică ca acum.

Oare la spovedanie mincinoșii din Altare mărturisesc asta duhovnicilor lor sau iau cu ei în iad păcatul minciunii spuse în fața Sfântului Altar în calitate de păstori?

Până acum mai auzisem de preoți cu păcate lumești, avari, bețivi, curvari, dar de preoți mincinoși mărturisesc că nu auzisem.

Până la urmă totul se reduce la educație. Viitorul României se clădește acum în copiii noștri, iar minciuna și intoleranța n-au loc aici. Sufletele lor curate o resping. Învățătura creștină-strămoșescă spune asta. Așa că Întâistătătorii Sfintei noastre Biserică Ortodoxe ar trebui să țină cont de asta.

Public acest text acum, înainte de a ști dacă e validat sau nu referendumul, pentru a nu fi catalogat drept oportunist și după ce în campanie n-am scris un rând, tocmai pentru a nu fi inclus în vreo „tabără”.

Nu e vreo analiză, ci o înșiruire de simple constatări sau întâmplări la care am participat și ale căror frecvență semnalată mă fac să cred că nu fac bine societății.