PSD ar putea boicota referendumul pentru modificarea Constituției, deși acum pozează în promotorul conceptului de familie tradițională.

Are toate motivele s-o facă și, mai ales, pârghiile necesare.

Adică, precum groparul, va băga mortul în pământ și va primi cocoșul peste groapă.

Dacă referendumul nu trece, nu mai avem nicio problemă de imagine în țările occidentale. România va ieși de sub spectrul societăților involuate, deși n-a făcut nimic, iar Constituția rămâne intactă.

Nici chiar PSD nu va mai fi catalogat drept homofob și retrograd, deși în țară mesajul clar anti-gay le va aduce o consolidare a propriului electorat, la care se vor adăuga majoritatea dacopaților, ultraortodocșilor, neolegionarilor sau din alte grupări de acest fel.

Dacă referendumul nu trece PSD își recapătă ascendentul asupra Bisericii Ortodoxe. Le va arăta popilor căre este adevărata lor poziție în societate. Le va demonstra, fără tăgadă, că fără organizarea de partid nu sunt în stare să mobilizeze mai mult de trei babe surde și doi moșnegi cu bască.

Dacă ar trece referendumul, în condițiile în care BOR a avut un rol uriaș în promovarea lui, biserica și-ar căpăta o oarecare independență față de politicieni, chiar o anumită greutate și îi vor crește pretențiile.

Ar mai fi și o cauză, poate chiar prima, pentru care eu sunt convins că PSD va îngopa Referendumul. Este vorba despre o decizie a Curții Constituționale care nu permite schimbarea Constituției decât dacă se modifică și în sensul referendumului lui Băsescu (referendum valid), adică Parlamentul va fi unicameral și va avea doar 300 de membri.

Dacă PSD nu-și mobilizeză activul de partid în acestă toamnă, prezența la urne va fi de sub 25%.

Referendumul, în ansamblul său, va fi o lovitura politică de mare finețe dată de PSD.

Singurul partid care are ceva de câștigat din proiectul cu „referendumul pentru modificarea Constituției” este cel social-democrat. Toate celelalte partide pierd.

Oricare ar fi deznodământul, PSD câștigă. Își păstrează și își consolidează electoratul prin mesajul clar naționalist și anti-gay. Toți dacopații, ultraortodocșii, neolegionarii și alte grupări semidocte se uită la PSD ca la salvatorul patriei în fața hoardelor năvălitoare de la vest, care vin să ne strice sângele pur.

De când ungurii au început să vândă pâine și celor care o cer în limba română, mesajul naționaliștilor a trebuit să fie reorientat spre altă minoritate. Despre evrei numai de bine, că pesediștii sunt prietenoși cu urmașii lui Moise, ruși nu prea avem, americani-s băieți simpatici, țiganii și-au luat lumea-n cap, arabii nu se prea înghesuie, pericolul chinez e departe, deci au mai rămas cei din comunitatea LGBT. Mesajul antimaghiar s-a transformat într-unul anti-gay.

Altfel eu nu văd de ce s-a pus pe tapet această falsă problemă și mai ales amploarea care i s-a dat. Adică nu-i chiar ușor să modifici Constituția, trebuie să fie o problemă capitală pentru stat, cum a fost intrarea în NATO și UE.

  • poza-i din Adevărul
  • și ca să nu-mi aud vorbe: în materialul de mai sus nu zic nici că-i bine, nici că-i rău când vine vorba despre referendum 🙂 Am încercat doar o analiză a unei stări de fapt.