Protocolul USL Bacău este negociat de eşaloanele 2 din PSD, PNL şi PC. La sfârşitul acestei săptămâni se va bate în cuie documentul. Sau cel puţin aşa speră politicienii. Din câte se pare, recent a mai avut loc o întâlnire între echipele de negociere de la PSD, PNL şi PC. Şi de această dată a lipsit Romeo Stavarache, preşedintele PNL dar a lipsit şi Viorel Hrebenciuc (preşedinte PSD) şi Constantin Avram (preşedinte PC). Aşa că negocierile s-au purtat la nivel de eşalon doi. S-a ajuns la un acord preliminar însă negocierile vor continua. Nu s-a stabilit foarte clar care va fi ponderea şi ordinea candidaţilor la Consiliile Locale şi Consiliul Judeţean. Nu se va lua în calcul actuala reprezentare, din cauză că din 2008 s-au schimbat destul de multe: primari care au plecat din cele trei partide, înscrieri în USL etc.

Însă, s-a stabilit care vor fi localităţile în care se va merge pe liste comune şi cele în care se va candida separat. Astfel, în 45 de unităţi administrativ-teritoriale USL va avea candidat unic şi listă de consilieri unică. Este vorba de localităţile în care sunt primari PDL şi UNPR sau acolo unde partidul de guvernământ se va prezenta cu un candidat foarte puternic.

În restul de 48 de localităţi, acolo unde sunt primari proveniţi din PSD, PNL sau PC s-a dat liber la bătălie, dacă nu se stabileşte altceva la nivel local. De exemplu, la Moineşti, deşi e primar de la PC, PNL şi PSD au hotărât să-l susţină pe acesta. La Dărmăneşti, unde PSD are primar, iar PC are viceprimar nu s-a ajuns la o înţelegere. Aşa că în campania de la locale cei doi vor fi, din nou, inamici.

Un alt lucru stabilit prin acordul preliminar este că acolo unde se va merge pe liste comune, poziţia de viceprimar să revină unui politician din alt partid decât cel din care provine primarul. Nu prea aş crede că în municipiul Bacău se va putea aplica această strategie.