– Bună ziua, doamna Vasilescu! Doamne ajută! Sunt părintele Georgel.

– Săru-mâna părinte, reuși să îngaime, plină de emoție, doamna, ștergându-și mâinile de pestelca înflorată. Tăia la zarzavat, iar telefonul preotului paroh a venit cum nu se poate mai prost. Dar acum era mândră tare că o sunase personal părințelul, om important.

Îi venea să pupe telefonul de bucurie. Și îi spusese „doamnă”, nu tanti sau mătușă ca la alte babe de pe uliță.

– Nu vă faceți program pe sâmbătă, nici dumneavoastră nici soțul. Mergem la mănăstirea Văratec și ne-am gândit să luăm oamenii de ispravă din parohia noastră, continuă mieros popa.

– Stați puțin părinte că n-am vorbit cu Vasile. Nu știu dacă mai avem bani. Am luat niște gogoșari, Vasile zicea că pleacă la Panciu să ia niște poamă, turuie fără să respire doamna.

– Nu-i problemă de bani, doamna Vasilescu. Plătește Primăria tot. Știți că domnul primar e om bun și cu frica lui Dumnezeu …

Dialogul este real până la virgulă. Doar numele sunt fictive. Locația este o comună de lângă Bacău, care se cam și confundă cu municipiul. Mai este necesar să spun că primarul e membrul partidului de guvernământ și că turismul ecumenico-politic e o practică?

Și da, doamna cu pestelcă și domnul Vasile vor lăsa totul baltă și vor merge la mănăstire pe banii lor, dar trecuți prin filtrul domnului primar, după principiul „știm noi ce-ai votat astă vară” și mai vrem odată.

Și dacă vreți să știți de ce fac preoții asta, verificați hotărârile de Consiliu Local. E o practică de ani de zile în fiefurile PSD. Bineînțeles că nimeni nu recunoaște nimic, doar proprietarii de autocare fac bani pe „curse speciale” regulate.

poza e împrumutată de pe blogul lui Petreanu.