Văd, de câteva zile bune, în presă, uneori și miros, ce se întâmplă pe la groapa de gunoi a Bacăului.

Numai Primăria, APM și Garda de Mediu zic că-i miros de levănțică. Așa o fi că acolo-s oameni cu carte.

Pe cale de consecință, eu zic să nu mai cărăm gunoiul menajer până la dracu în praznic, ci să-i dăm foc direct la ghenele din spatele blocurilor. Facem economie mare. Scădem taxa de salubrizare până unde a promis primarul în campanie. Eficiență maximă.

Lăsând gluma deoparte, sursele mele zic că acolo e în desfășurare o catastrofă ecologică în toată regula.

Și mai zic sursele mele că acolo nu s-a prea respectat, de peste 6 luni, articolul 12.4, litera b din „AUTORIZAŢIA INTEGRATA DE MEDIU, Nr. 9 din 24.08.2011” și că asta ar cam fi cauza declanșării incendiului.

Că autoritățile nici măcar nu recunosc gravitatea situației (decât în discuții „private”) era de așteptat, că Opoziția doarme în papucii statului (cu două excepții) iarăși e o cutumă a Bacăului, însă n-am văzut niciun activist de mediu pe lângă groapă. Probabil că în acestă perioadă salvează Vama Veche, Roșia Montană și Delta Dunării.

Ca să aplicăm principiul european „poluatorul plătește” trebuie să avem o poluare. La Bacău arde groapa de gunoi „ecologică” de mai bine de o săptămână. Se vede fumul de la Sascut. Zeci de tone de apă sunt aruncate zilnic de pompieri pe gunoiul încins și, cel mai probabil se scurg în sol. Când s-a schimbat direcția vântului sudul municipiului arăta ca-n Beirut după bombardamente. Conducerea Prefecturii și a Consiliul Județean merge în pelerinaj zilnic pe acolo.

Însă, surpriză sau nu, nu există nicio poluare.

E doar un fin parfum de levănțică ce adie peste Bacău.

  • după cum se vede în poza de la ISUJ Bacău, doamna prefect Maricica Coșa a trecut să-și dea cu parfum de levănțică. Chiar i-a plăcut și a fost de mai multe ori.

-zilele astea mai dezvoltăm puțin subiectul, nu de alta dar în Bacău nu arde doar gunoiul județului Bacău, ci și cel din Neamț. Autorizat și nepoluant, bineînțeles.