IMG_20140630_111946R.I.P. Opoziția din municipiul Bacău! (e adevărat că se odihnește și fără să-i urez eu)

Am tot amânat (evitat – ar fi mai corect) să scriu despre așa numita Opoziție băcăuană și despre ratarea unei oportunități de a demonstra că ființează.

Însă, a trecut o săptămână și n-a explicat nimeni nimic. Măcar pe mine să mă injure, că la peneliști nu se dau nici când sunt în genunchi.

Ăștia, cu primarul arestat, au ales doi de-ai lor, au ieșit public și ni i-au prezentat, cu toate riscurile sau avantajele.

Opoziția a fost mută, inertă, de o rigiditate cadaverică.

Orice critică la adresa puterii liberale nesusținută cu argumente extrem de solide risca să nu fie băgată în seamă, să cadă în derizoriu sau, mai rău, să fie luată la mișto, botomeizată.

Ca să fie luate în seamă de un Consiliu Local majoritar obedient Executivului Primăriei Bacău, argumentele trebuiau să fie nu doar economice sau juridice, ci mai ales cu impact în rândul populației votante.

Nu țin minte foarte multe acțiuni de acest gen. Vasile Drăgușanu a făcut ceva în mandatul ălălalt. Ceva cu CET-ul, că se pricepea. A adus și un braț de dosare, cu semnături de la populație. Aia a fost acțiune politică serioasă.

Ce n-a făcut Opoziția acum o săptămână:

nu și-a desemnat nici măcar un candidat comun pe una din cele două funcții de viceprimari. N-a intrat într-o competiție deschisă, publică.

Să spună public de ce candidatul (sau candidații) lor este mai bun, mai valoros, mai pregătit.

Practic, Opoziția a recunoscut că n-are valoare (politică). Are niște popenchi pe post de aleși. Eu le propun să-și doneze indemnizațiile unei case de copii. Nu le merită. Să își prezenta și demisia.

Niște fricoși, autosuficienți, născuți obosiți, au refuzat lupta. Au refuzat să urce la tribună și să vorbească în numele votanților lor, sau măcar a finanțatorilor lor.

Consilierii PSD se pot apăra cu povestea USL, că peneliștii au fost aliații lor și că după ce i-au susținut necondiționat doi ani, nu le pot sari acum la gât. O prostie și o minciună! Cel puțin doi pesediși de top au intrat deja, neoficial, în cursa pentru Primăria Bacău.

Consilierii PDL se pot apăra cu viitoarea alianță-fuziune. O altă prostie cât casa! Nici nu începuseră negocierile. PNL-știi nici nu-i bagă în seamă. Au avut ocazia să le arate cine-s, cu cine se pun la masa.

Consilierii PP-DD sau PER ce mai susțin, că ei n-au fost și nici nu vor fi aliații PNL?

Prostia  cu ”oricum nu aveam ce face, ei dețin controlul în CL, degeaba desemnam un candidat” nu stă în picioare. Tocmai am argumentat de ce.

Pe acest șablon, parlamentarii PNL sau PDL ar trebui să stea acasă.

Acum o săptămână Opoziția băcăuană a avut ocazia, aproape unică, să demonstreze că voturile pe care le-a strâns acum doi ani de la cetățenii municipiului nu au fost ineficiente, că s-au dus către niște bărbați politici, care reprezintă cu cinste și curaj.

A ratat în plin, așa că eu zic că-i decedată.

Aștept alegerile din 2016. Poate găsim ceva mai de soi.