vreme1Săptămâna trecută s-a finalizat Conferința Interparlamentară Europeană privind Spațiul. Evenimentul a fost considerat un succes, pentru că a avut loc în România și pentru că, la București, s-a făcut un pas important pentru o strategie europeană pentru spațiu.

Conferința s-a bucurat de o prezență importantă: președintele ESA, 12 delegații parlamentare străine, directori de agenții europene de spațiu, directori de mari companii din domeniu (inclusiv Aerostar).

Una dintre concluziile conferinței a fost că utilizarea pașnică a spațiului cosmic are o influență directă asupra unui număr însemnat de domenii: comunicații, cercetare, dezvoltarea de soluții tehnice inovative, ecologie, medicină, industrie alimentară, agricultură, securitate, meteorologie.

Reprezentanții parlamentelor europene consideră, de aceea, că este nevoie de o strategie europeană, la care se lucrează, pentru a stimula industriile de profil, mai ales în contextul în care companiile aerospațiale americane concurente pe piață au beneficiat de suportul NASA.

În poză: Valerian Vreme, președintele Subcomisiei pentru spațiu din Camera Deputaților, organizatorul evenimentului de mai sus, ne arată, cu mare încântare, macheta satelitului „Santinel 1”, primit de la ESA.

Este vorba despre satelitul pe care l-a văzut deputatul băcăuan înainte de lansare, într-o vizită la „fabrica de sateliți” din Spania.

Și, dacă n-ați observat, Valerian Vreme era într-o vizită de lucru în studioul emisiunii „De Bacău” 🙂