Pentru băcăuani, 2017 s-a dovedit  a fi fost o catastrofă de an.

În rezumat, au fost două crize ale apei, două ale „gunoiului” și am rămas fără finanțare pentru „rezerva de apă”, fără șosea de centură, iar podul de la Onești stă să cadă.

Anul a debutat cu o avarie la conducta de transport a apei și a urmat una din cele mai severe crize a apei în municipiul Bacău. A mai urmat una, de acestă dată „anunțată”, pentru o lucrare la baza barajului de la Poiana Uzului.

Mult anunțata finanțare a „rezervei de apă a municipiului Bacău” nu s-a mai produs în 2017. Urmau să ne inunde banii de la Guvernul în care Bacăul are doi miniștri și un premier cu afinități zonale. N-a fost să fie, poate mâine.

Al doilea eveniment nedorit s-a produs la Onești. Podul rutier peste râul Trotuș s-a „rupt în zona pietonală”, fiind pusă în pericol siguranța traficului și a rețelelor de utilități. După tot felul de scamatorii birocratice, de nu mai știa nimeni cine-i proprietarul, CNADR, Primăria, Ministerul, podul a ajuns pe lista de investiții prin PNDL 2. Eu zic că nici la acestă dată primarul Oneștiului nu-i sigur a cui este podul franjurat care face legătura dintre Moldova și Ardeal. Teoretic lucrările ar putea începe în 2018, după organizarea licitațiilor. Să văd, zise orbul.

La sfârșitul lunii martie s-a împuțit treaba. Romprest SA, firma care are contract pentru a ridica gunoiul în 65 de localități ale județului, a amenințat că reziliază contractului cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare din Bacău (ADIS).

Nu s-au ținut de cuvânt. Însă, pe 1 noiembrie a sistat activitatea de strângere a gunoiului, în 33 de localități.

Nici la acestă dată criza nu este rezolvată. Municipiul Moinești și Orașul Dărmănești se află în plin război al gunoaielor. Noroc că nu-i vară.

Criza gunoiului e unicat în România.

Pe 1 aprilie 2017, turcii de la Eko Insaat Ve Tic As au încheiat păcăleala cu șoseaua de centură a Bacăului. Au reziliat contractul semnat tot ca o țeapă pe 1 aprilie 2015. După ce ministrul de resort și liderul PSD Bacău s-au jurat că în septembrie „se urcă pe SEAP” lucrarea, au reușit s-o mute în 2018. Am toate motivele să nu cred că se va întâmpla ceva, înafară de hârtii.

Poate, cea mai mare catastrofă care s-a petrecut în Bacău anul trecut a fost cea de la groapa de gunoi. La jumătatea lunii august aceasta a luat foc și a ars aproape două săptămâni.

Poluarea a fost una extrem de serioasă, însă autoritățile au susținut tot timpul că a fost parfum de levănțică.

Anul s-a încheiat cu un alt scandal pe care eu l-aș încadra la „catastrofe” și pe care l-am numit „autostrada mincinoșilor”. Guvernul PSD a suspendat orice finanțare pentru autostrada A8. Ca să nu mai înțeleagă nimeni nimic au aruncat în agora marota cu autostrada Bacău-Brașov. Bineînțeles, cu zero finanțare, însă cu un potențial praf în ochi mai mare decât o furtună de nisip în Sahara.