Am să-l citez pe amicul Muntele (zis şi Ciprian), rătăcit, de mai mulţi ani, pe undeva prin Capitală. “Răzvan Ungureanu, noul prim-ministru, a instigat românii la muncă. Ăsta n-are viaţă lungă, clar”, zicea Muntele, în stilul lui propriu, pe facebook, acum câteva zile, făcând referire la declaraţia premierului privind neimplicarea localnicilor din zonele sinistrate în operaţiunile de deszăpezire. M-a umflat râsul. După câteva ore am ascultat declaraţia lui Cristian Tudor Popescu şi mi-a îngheţat zâmbetul. Marele CTP l-a desfiinţat pur şi simplu pe Ungureanu. L-a făcut praf. Am realizat că afirmaţia amicului Ciprian avea o doză serioasă de adevăr. Sunt oameni care chiar nu realizează care este realitatea. “De unde ştie domnu’ Ungureanu cum stau lucrurile, şi-a trimis spionii în zonă?” a vrut să fie sarcastic CTP-ul. Eu sunt convins că premierul are dreptate. Pot povesti zeci de episoade de la inundaţii. Mă opresc la trei.

Am fost noaptea când au fost aduşi militarii, jandarmii şi pompierii să construiască digul. I-am văzut muncind pe brânci. Am revenit dimineaţă. I-am văzut epuizaţi, acoperiţi cu mâl din cap până-n picioare. Nici un sătean nu trecuse să le aducă o lingură de apă, să-i întrebe de sănătate, să pună mâna pe un sac, că munceau pentru ei, să le apere lor averile. “Nu ne trebuie nimic, mâncare şi apă avem de la noi de la popotă”, ne-a răspuns un tanchist, ştergându-şi noroiul de pe bonetă. Am fost şi după ce au trecut apele. I-am văzut pe jandarmii de la brigada mobilă,” mascaţii”, scrâşnind din dinţi la indicaţiile unui sătean cherchelit, care le dădea directive de pe asfalt. Namilele care trec prin ziduri după infractori scoteau mâlul din gospodăria afumatului care dădea indicaţii. Onoarea militară i-a împiedicat să povestească asta vreodată. O pot face eu.

Am ascultat şi poveştile voluntarilor civili. O grupă de “cercetaşi” a fost ocărâtă public de o “sinistrată” că au întârziat la treabă, după ce cu o zi înainte îi făcuseră bec ograda.

Ăştia suntem. Aşa e la noi. Şi când se trezeşte unul, oricare, să o spună pe şleau, vine CTP-ul să-l ironizeze. Pentru că el e CTP. Toată lumea îl confundă cu un ziarist. El e doar un editorialist. N-a făcut în viaţa lui un material pe teren.

În acest context s-a trezit şi ministrul de interne să ridice tonul la primarii din zonă. Să le spună direct să-i scoată la muncă pe beneficiarii Legii 416. Păi, cum domnu’ Berca să le deranjaţi dumneavoastră zestrea de voturi? Ştiţi foarte bine că ăia de la 416 sunt garda pretoriană în alegerile locale. Cum să-i deranjeze primarii? Ei trebuie cel mai bine protejaţi. Poate primesc şi ceva ajutoare că sunt amărâţi. Nu contează că n-au casele înzăpezite iar la crâşmă e cald şi bine.