Anduranta 2015.1Concursul de anduranță ecvestră Hemeiuș 2015 va avea loc pe 9 mai, la Clubul Sportiv Ecvestru „Decebal” din Hemeiuș (jud. Bacău).

Competiția, denumită și „Maratonul cailor”, se află la a doua ediție și este organizată sub egida Federației Ecvestre Române.

Sunt așteptați aproximativ 20 de concurenți, din Cluj, Braşov, Neamţ, Suceava, Constanţa şi Argeş.

Traseele se desfășoară pe drumurile de piatră şi pământ din jurul bazei şi cuprind 4 probe: 30, 40, 60 şi 80 de km. Probele se vor parcurge în 3 bucle de câte 15, 20 şi 30 de km.

Anduranta 2015.2Acestea sunt numite probe de novici, fiind necesare în vederea calificării la probele internaţionale de 100,120 şi 160 de km.

Fiind vorba de cai începători, viteza medie de deplasare este limitată la 16 km/h, în vederea păstrării sănătăţii acestora.

După fiecare buclă, atât caii, cât şi călăreţii au un timp de repaos obligatoriu pentru hidratare şi alimentaţie, caii fiind verificaţi de către o echipă de veterinari atât din punct de vedere metabolic, cât şi din punct de vedere al corectitudinii mersului.

Având în vedere că circuitul de anduranţă se desfăşoară pe trasee departe de bază, spectatorii nu au posibilitatea să se bucure de întreaga competiţie, fiind prezenţi doar la start, la porţile veterinare intermediare şi la finish (similar cu probele de ciclism).

În ziua competiţiei, primul start, cel al probei de 80 km, se va da la ora 8.00. La ora 9.00 va urma startul probei de 60 km. Ultimul start, pentru probele de 30 km şi 40 km, este programat la ora 10.00.

La ora 18.00, competitorii şi spectatorii sunt aşteptaţi la festivitatea de premiere şi la tradiţionalul „ceaun”.