Fostul viceprimar al municipiului Bacău în perioada 2000-2004, a organizat ieri o conferință de presă.

„Sunt zero ca avere și praf ca imagine… Am frustrări”, a recunoscut franc Lucaș.

Toată conferința am avut în minte imaginea unui boxer groggy, care după ce a încasat continuu vreo două reprize încearcă să contraatace. Nu a făcut parte niciodată dintre favoriții mei din politica băcăuană, însă nu pot să nu-i remarc încăpățânarea și sinceritatea în multe subiecte delicate.

Prima oară a băgat bățul prin gardul PSD: „PNA (actualul DNA) era controlat 100% de PSD”. A mai amintit de Iliescu, Năstase și Hrebenciuc. Evident că nu l-a iertat nici pe Stavarache.

Apoi l-a băgat în ecuație pe Dragoș Benea: „jumătatea lui de Primărie n-a fost anchetată niciodată. Chiar dacă s-au prescris faptele ar fi interesant de aflat adevărul”. I-a mai amintit pe Gabriel Vlase, vicepreședintele Camerei Deputaților, Costică Rusu (cu celebrul contract de iluminat public), Dorinel Umbrărescu sau secretarul de la acea vreme.

Codruț Olaru, procurorul, vicepreședintele CSM, a fost și el amintit în două rânduri: ca un cunoscător al realităților băcăuane și ca om de decizie în justiție.

Despre lucrurile acestea s-a mai scris, nu-s mari noutăți, doar că sunt readuse în spațiu public. Multe dintre ele au fost detaliate de Dumitru Secheleraiu în ore de emisiuni TV și două campanii electorale.

Noutatea absolută o reprezintă acuzele la adresa unui judecător băcăuan, care potrivit lui Lucaș i-ar fi cerut 300.000 de euro pentru achitare. Episodul s-ar fi petrecut în beciul unui avocat băcăuan.

Episodul ar fi fost anchetat și de DNA ca urmare a denunțului făcut de fostul avocat Cristian Cojocaru. Aici zic eu că nu doar a băgat bățul, ci a și rupt și vreo două șipci din gardul justiției.

În mod normal ar trebui să apară în spațiul public și reacții ale celor hărățiți de Laurian Lucaș.

Însă, batista pe țambal este o manevră politică patentată în Bacău, cam ca salamul de Sibiu. Chiar dacă a fost inventată în altă parte, aici se produce cea mai bună variantă.

Pentru efecte vizibile ar trebui mai mult decât un băț prin gard.