Baciu2BaciuInvitat, săptămâna trecută, în emisiunea „De Bacău”, Laurențiu Baciu, președintele LAPAR (Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli), a susținut că în cel mai scurt timp, adică de anul viitor, vor apărea și vor deveni funcționale Camerele Agricole.

Proiectul legislativ este unul vechi, de cel puțin 4-5 ani, intens mediatizat la acea vreme. De ce a întârziat, ce s-a întâmplat, a explicat, cu nume și prenume, Laurențiu Baciu. El a dat vina pe Liviu Dragnea pentru eșecul proiectului Camerelor Agricole.

Explicația extinsă a blocării înființării Camerelor Agricole este teama politicienilor de forța politică a fermierilor, care având un nivel de trai care să le permită un nivel de informare bun, n-ar mai putea fi ușor manevrabili de către politicieni.

În aceeași emisiune Baciu și-a exprimat părerea și despre Dacian Cioloș, primul premier al României, care are ca diploma de bază una de agronom, adică primul prim-ministru agricultor.

Tot Baciu ne-a povesti ce a pățit actualul ministru al Agriculturii din cauza apropierii sale de LAPAR.

N-a fost uitat nici anul agricol aproape catastrofal pentru fermele vegetale, din cauza secetei prelungite și a temperaturilor ridicate. Care este nivelul producției, când vom resimți asta „în prețuri”, dar și cum vor fi ajutați fermierii să-și revină, sunt alte întrebări la care a răspuns președintele LAPAR.