În urmă cu 10 ani Asociația Betania a înființat Centrul „Delfinul” destinat ”micuților a căror viață este marcată de autism.” Asta în primul rând.

În al doilea rând, acum 10 ani, o ceată de ignoranți, în frunte cu mine, a aflat, cu adevărat, ce-i aia ”autist”.

Am aflat că pot trai frumos printre noi, că sunt geniali uneori, că sunt simpatici și extrem de iubitori, doar că au anumite nevoi speciale.

Sigur că văzusem Rain Man, dar acolo Dustin Hoffman interpreta rolul unui autist matur. De la Betania am aflat că în Bacău există zeci de Raymonzi, ascunși de ignoranță, pentru care, prin apariția ”Delfinului”, s-au conturat noi șanse la un viitor normal pentru copii prin asistență oferită de timpuriu în mod profesionist.

În rest sunt cifre și multe sentimente.

– comunicatul echipei Centrului Delfinul pentru copii cu autism: 

Dragi prieteni și colaboratori,

Au trecut 10 ani de când Asociația Betania a înființat Centrul „Delfinul” destinat micuților a căror viață este marcată de autism. Aici s-au conturat noi șanse la un viitor normal pentru copii prin asistență oferită de timpuriu în mod profesionist.

Ideea acestui centru datează încă de la începuturile Asociației Betania, când la Centrul de Zi pentru copiii cu dizabilități apăreau și cazuri de autism, autism infantil, schizofrenie cu elemente autiste. La acea vreme autismul era prea puțin cunoscut, terapia de specialitate era practic inexistentă și din nefericire sute de cazuri nici măcar nu au fost diagnosticate, copiii fiind în afara oricărei forme de terapie… Această realitate dramatică nu însemna altceva decât că posibilitățile de dezvoltare ale micuților erau practic anulate, fiind condamnați pe viață la dependența totală față de adulți, la marginalizare, la izolare.

Nu am putut să stăm deoparte și să vedem cum an de an se pierd șanse la viață. În 2005 s-a înființat Centrul Delfinul unde copiii diagnosticați cu autism au beneficiat, pentru prima dată în Bacău și în regiunile învecinate, de servicii specializate de evaluare, terapie și consiliere. Încet dar sigur ne-am exins aria de activitate în terapia autismului și am reușit să deschidem chiar și un nou centru la Roman, în județul Neamț.

Știm un singur lucru: misiunea noastră, a celor de la Centrul Delfinul, este departe de sfârșit. Atât timp cât sunt micuți care au nevoie de noi, le vom fi alături. Vom face și pe mai departe echipă cu părinții care se implică din tot sufletul pentru a le oferi copiilor noi șanse, vom comunica, vom fi un tot unitar pus în slujba unui singur scop: diagnosticarea din timp a autismului și aplicarea terapiei necesare în vederea unei recuperări cât mai complete. Am avut zeci de rezultate pozitive într-un deceniu de activitate și știm că intervenția timpurie asigură o recuperare de succes pentru acești copii frumoși care merită iubire, acceptare, înțelegere și educație. De zece ani am lăcrimat și ne-am bucurat alături de copii și de părinții lor. Și o vom face și de acum înainte!