Pe actul de naștere a municipiului Bacău scrie 6 octombrie și e semnat de Alexandru cel Bun (exact ca și municipiul Iași). Din 1997, municipiul sărbătorește acestă dată.

După 20 de ani, Primăria a decis că-i greșit. Din cauza vremii. Adică vreo 20 de ani ne-am strecurat printre picături iar acum vine Irma.

Ziarul de Bacău a furat puțin startul și ne-a dat vestea, cu o zi mai devreme. Deși putea s-o facă și acum două săptămâni, era oarecum evident că nu-i nicio pregătire, nicio tiribombă, niciun afiș, niciun program, nimic. Însă, a zis-o alesul. Mai bine tăcea. L-au luat pe nepregătite colegii de la zdbc.ro, că nu pot să cred că-i atât de mediocru.

Pe logica lui, Ziua Națională a României poate fi mutată pe motive meteorologice. Ce dracu i-a apucat pe ăia din 1918 să se adune la Alba Iulia pe 1 decembrie? Nu puteau s-o lase și ei mai pe după Paște, când cânta cucu-n Bucovina? Că generații după generații ne suflăm în pumni de frig asistând la defilări, intonări de imn și discursuri plagiate.

Și s-o mutăm de-un sfântul Ioan că și așa avem vreo 12 în calendar, fiind cel mai întâlnit nume la români. Cel mai mare avantaj ar fi că am putea să mutăm Zilele Bacăului în funcție de previziunile meteorologilor. Dacă vrem putem să organizăm și serbările zăpezii.

Pe logica primarului din Bacău, ce ar trebui să facă ieșenii, că și la ei e toamnă pe 6 octombrie, numai că au un cal pe stema municipiului?

Cel mai mișto ar fi la Piatra Neamț, că ăștia au o capră pe stemă 🙂

Eu zic că adevărul este următorul: nu s-a găsit soluția să fie organizate de cine trebuie, la prețul care trebuie. Nu-și mai bagă nimeni capul.