Județul Bacău e unul dintre ultimele într-un clasament al investițiilor străine directe.

N-am să compar situația cu cea din Transilvania, Banat sau București, ci cu zona Moldovei, ca să avem același grup de necazuri.

De exemplu Iașiul e la ani lumină de noi, chiar dacă nici ei nu se văd din iarbă dacă se raportează la Cluj, Brașov sau chiar Olt.

Nici Suceava nu stă rău, însă oful meu e cu investițiile străine de lângă noi. De exemplu, față de Roman suntem pistol cu apă la capitolul investiții străine.

Nu-mi explic cum dracu reușesc să ne ocolească toți investitorii și să oprească 30 de minute mai încolo, că nouă ne spun conducătorii că suntem buricul Moldovei.

Găsesc ei, investitorii, câmpii mai mănoase, munți mai bogați, păduri mai dese și oameni mai buni și mai harnici decât la noi în Bacău? Găsesc ei parcuri tehnologice și industriale sau paradisuri fiscale? Nu cred.

Eu cred că au o șosea de ocolire a Bacăului secretă. Și pentru a evita aglomerația de capital din zonă, se opresc 40 – 120 de km mai încolo.

Adevărul este că ni s-a dus buhul că se cere șpagă, direct sau indirect. Am auzit tot felul de povești, care vor fi negate, evident, că doar nu se vor autodenunța ai noștri jupâni.

Faptul rămâne, investitorii trec pe lângă Bacău, cu sau fără autostradă, cu sau fără centură de ocolire. Trec de rămâne colbul ridicat de trei metri în urma lor.