politist mascatȘtirea-i că săptămâna trecută un polițist de la circulație a refuzat o mită de 50 sau 150 de euro (că nu-i foarte clar din comunicatul de presă, probabil există o explicație, dar nu-mi bat capul acum).

Ferm, zice același comunicat. Nu știu cât de ferm a fost refuzul, că a urmat denunțul la Serviciul Județean Anticorupție și un flagrant peste două ore. Iarăși, zic că nu-i treaba mea.

Polițistul merită felicitările noastre, iar denunțatul să plătească, că la câți criminali circulă pe șoselele patriei, liberi, unul în minus, pentru vreo câțiva ani, e un lucru foarte bun.

Numai că pe polițist îl cheamă C A. Asta n-o pricep și pace. De ce să-i dai doar inițialele polițistului?

Nu-i un exemplu pozitiv? Nu a făcut el ceea ce scrie ”la carte”? N-a acționat conform legilor, regulamentelor și uzanțelor? Îi strica ”fengșuiul”?

 

Pe același principiu, eu propun ca polițiștii de la circulație să poarte cagule și numere de identificare, angajaților ANAF să le dea și căști de motocicliști când pleacă în control, iar procurorii să ancheteze sub protecția anonimatului, de după un geam fumuriu.

Eu știu că așa-i procedura de comunicare, însă capetele luminate de la DGA ar trebui să știe că românii judecă în clișee pline de prejudecăți, care nu le sunt favorabile, în niciun caz, polițiștilor.

Iată doar două explicații clasice pentru situația cu inițialele polițistului denunțător:

– este protejat de comentariile celor de la care a luat până acum mită. Să nu-l facă de râs, cu trecutul său.

– este protejat de oprobriul colegilor, cărora le-a stricat ”treaba”.

Și ca să mă protejez de orice interpretare, fac precizarea că nu cunosc niciun polițist de la circulație, înafară de șeful lor, iar cunoștințele mele din Gârleni sunt în număr de două, primarul și unul din polițiști. Niciunul nu se poate identifica cu inițialele din comunicatul DGA.