centura semnareTurcii de la EKO INSAAT VE TIC AS și directorul CNADR au semnat, astăzi, contractul de realizare a ”VARIANTEI DE OCOLIRE BACĂU”, adică centura Bacăului.

Asistenți le-au fost premierul României – Victor Ponta, ministrul de la Transporturi – Ioan Rus, prefectul județului – Dorian Pocovnicu, președintele Consiliului Județean – Dragoș Benea (care a făcut-o și pe gazda).

Dulcegăriile și datele tehnice le citiți în pozele de la final. Sunt spectaculoase. Eu scriu doar ce am înțeles eu.

1. Nu există autorizație de construcție.

Încă. Dar, se va scoate.

2. Expropierile nu s-au încheiat.

Sunt în curs de finalizare. Repede. Așa se explică și ”o să așteptăm 49 de zile până la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.”

3. I-am scos din foame pe turci.

Ei, cu gurița președintelui firmei, au recunoscut că este primul contract semnat pe anul acesta, la nivel de companie, și primul din România.

4. Sunt agreați de NATO să construiască tot felul de prostii militare.

Asta ar putea explica multe: cum au răsărit turcii la licitație, cum au câștigat fix în ziua în care Ponta era Istanbul și semnează fix când Erdogan e la București etc.

5. S-ar putea să fie o mică problemă la finanțare. Sper să n-am dreptate.

Lucrările sunt finanțate 75% de Comisia Europeană prin Fondul de Coeziune 2007-2013. Cu tot cu cei doi ani ”extensie” înseamnă că la sfârșitul acestui an se încheie finanțarea CE. Ori termenul de finalizare a investiției este de 24 de luni adică prin vara lui 2017.

Să zicem că nu stăpânesc bine fenomenul, dar lucrurile se pot lămuri la o primă conferință de presă.

6. Toată lumea-i fericită.

Turcii au venit cu laptopurile, firmele băcăuane vin cu restul (utilaje, materiale, muncitori). Toată lumea prinde o feliuță. Dacă ar fi câștigat Umbrărescu sau Cășuneanu era secetă și tristețe mare. Le-ar mai fi scăpat ceva, dar firimituri, în niciun caz felii.

7. Așa i-a fost să fie 🙂 .

Centura Bacăului e un proiect inițiat de pesediștii prin 2004. Semnarea contractului de execuție o fac tot ei. După 11 ani, dar bine că o fac.

234