Nici n-a început și s-a blocat. Este vorba despre autostrada Ardeal – Moldova. Curtea de Conturi a descoperit ilegalități și le-au raportat DNA. Procurorii ar ancheta deja un contract pentru tronsonul Târgu Mureş – Ditrău, anunță economica.net.

Proiectul autostrăzii care urmează să lege Ardealul de Moldova este blocat până la soluţionarea anchetei DNA cu privire la revizuirea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Târgu Mureş – Ditrău, au declarat surse apropiate situaţiei. Astfel, construcţia celei mai scumpe autostrăzi din România nu va începe prea curând.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) ar fi trimis pe 7 iulie 2017 o solicitare către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în urma unui raport primit de la Curtea de Conturi.

DNA ar fi cerut documentele privind revizuirea studiului de fezabilitate pentru Autostrada Târgu Mureş – Ditrău, parte a şoselei de mare viteză ce va lega Transilvania de Moldova.

Amănunte puteți citi pe economica.net.

Autostrada peste Carpaţii Orientali ar putea fi întârziată cel puţin câţiva ani, din cauza declanşării anchetei DNA. Acest proiect este aşteptat de locuitorii Moldovei, singura provincie istorică a ţării fără autostrăzi.

În prezent legătura dintre Moldova şi Transilvania se desfăşoară pe traseele DN 15B – DN 15 şi DN 15 – DN 12C – DN 13B care fac faţă cu greu fluxului sporit de trafic.

În acest context, Autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni devine o alternativă atractivă pentru traficul internaţional de tranzit care se va desfăşura între Coridoarele de Transport Pan-european nr. IV şi IX.

În 2012, când s-a ajuns la un cost de 9 miliarde de euro pentru autostrada care urmează să lege Ardealul de Moldova, Compania de Drumuri a anunţat că vor fi reanalizate soluţiile tehnice şi se vor face propuneri de reducere a costurilor.

Mai nou, costul autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni, cu o lungime totală de 310 kilometri, este estimat la 4,07 miliarde de euro, conform Master Planului General de Transport, realizat tot de către Aecom. Aceasta ar fi cea mai scumpă autostradă din România.