Președintele filialei băcăuane a Uniunii Scriitorilor din România, Dumitru Brăneanu propune ca o stradă din Onești să poarte numele Gheorghe Gheorghiu Dej.
Asta-i știrea. M-a lovit în moalele capului. Nu înțeleg ce a fost în capul lui nea Mitică. De vreo două zile mă tot gândesc cum aș putea reacționa la așa ceva asta.
Ca să ne înțelegem în timpul și cu acordul lui Gheorghiu Dej au fost interziși Eminescu, Iorga, Blaga sau Bacovia. Lista e lungă și grea:  Dimitrie Cantemir, Mihail Kogălniceanu, C.A. Rosetti, C. Stere, B. P, Hasdeu, A.D. Xenopol, Tudor Arghezi sau Ion Barbu.
Existau și cărturari eliminați cu totul din cultura română: Octavian Goga, Radu Gyr, Pamfil Șeicaru, Nichifor Crainic, A.C. Cuza, Mihai Manoilescu, Gheorghe I. Brătianu, Traian Brăileanu etc.
Gheorghiu Dej a fost un satrap comunist, o nenorocire pentru neamul ăsta, un criminal cu zeci de mii de victime la activ. A nenorocit țara asta prin eliminarea fizică a elitelor din toate domeniile.
Apar acum, la 30 de ani de la căderea comunismului, nostalgici care induc teorii false despre rolul jucat de comuniști în istoria acestei țări. Deși par inofensivi, otrava pe care o propagă este extrem de periculoasă pentru un popor care abia reînvață regulile democratice.
Dacă aș face parte din USR i-aș cere imediat demisia. Dar scriitorașii de provincie sunt mai preocupați de grațiile potentaților zilei care le asigură șprițurile boeme.
Dacă aș fi membru într-o instituție democratică precum Consiliul Județean Bacău i-aș cere demisia. Aici se doarme.
Dacă aș fi membru al celui mai mare partid dintr-o Românie democratică, membră a Uniunii Europene, care a condamnat comunismul i-aș cere demisia din partid. Nu-i cazul.
În condițiile astea fantoma lui Gheorghiu Dej va bântui mult timp prin birturile oneștene, dar și prin USR, CJ sau PSD.
PS: dacă mâine un personaj similar din Brașov ar propune ca o stradă de acolo să se numească I.V. Stalin (că doar așa s-a numit orașul de sub Tâmpa o bucată de timp în vremea lui Gheorghiu Dej) l-ar spulbera ardelenii.