Odată cu apropierea alegerilor locale și parlamentare au început luptele interne în partide. Perspectiva accederii la funcții publice, cu tot ce presupun acestea, sau pierderii anumitor poziții determină adevărate războaie în interiorul formațiunilor politice.

În Bacău, primii care s-au manifestat au fost cei din PSD. Contrele dintre primarul Necula și europarlamentarul Benea se vor intensifica. De la pariuri mai mult sau mai puțin inspirate se va ajunge să se scoată și hangerele pe masă. Hârâiala asta printre ulucele va deveni război în toată regula.

Pe pesediști îi cam strâng listele. Le-au rămas mici. Conform sondajelor li se restrânge rău bazinul electoral așa că vor trebui să rămână mulți pe lângă ușile Consiliilor locale sau pe holul Consiliului Județean. Unde mai pui că îi strânge rău lista pentru Parlament. Aici nu trebuie numărat până la 14 (10 deputați și 4 senatori sunt alocați județului Bacău). Numărătoarea e mult mai lungă. Trebuie adăugați șefii și șefuleții din deconcentrate, funcționărașii de prin ministere și alte instituții naționale, toți intrați prin concurs, evident. 

Același lucru se întâmplă și în USR, doar că în oglindă. Aici procentele obținute la alegerile europarlamentare i-a luat de cap. La organizația din Bacău a avut loc o adevărată execuție. Președinții celor două organizații municipale, cea din Bacău și cea din Onești au fost executați.

Doctorul Hriban a fost suspendat 6 luni, cu perspectiva zero de a se întoarce. Spun asta pentru că ar trebui să fie repus în funcție cu trei luni înainte de alegerile locale într-o organizație ostilă, cel puțin parțial, cu un potențial exploziv extrem de mare din cauză că atunci se fac și se desfac listele de candidați la Consiliul Local. 

Liliana Bohâlțeanu este primul președinte de la USR Onești, organizație oarecum ostilă conducerii județene. 

Indiferent de motivele care au stat la baza celor două decizii, trebuie spus că municipiile Bacău și Onești sunt și cele mai mari bazine electorale pentru USR, aici obținându-se cele mai importante rezultate ale organizației băcăuane. 

Nici la liberali nu-i vreo fericire. Și aici se stă cu arma la picior. 

Numai că una dintre tabere tocmai a aflat, pe bugetul și orgoliul unuia dintre lideri,  cine-i adevăratul inamic.

Până își revine din knock-down aplicat de PSD, președintele municipalei liberale Dragoș Luchian a fost păsuit, primind un termen de dezmeticire, de președintele județenei Ionel Palăr: „vorbim de alegerile locale după alegerile prezidențiale”.