DragneaDin câteva mișcări, extrem de abile, Liviu Dragnea i-a lăsat pe întuneric pe toți actorii scenei politice românești. Când s-o aprinde lumina, nu vor mai ști pe ce lume sunt.

A gestionat perfect criza „Colectiv”.

Și-a scos partidul de la o guvernare care i-ar fi distrus imaginea, lăsând iluzia că Iohannis este la butoane. Astfel toate oalele se vor sparge în capul liberalilor. În realitate, el controlează cu o mână de fier majoritatea parlamentară și mișcările guvernamentale esențiale.

Totodată, a scăpat de Victor Ponta și de susținătorii acestuia. Acum, execuția Rovanei Plumb este doar finalul de curățenie.

Pe Oprea l-a lăsat în izmene, în public. Cum altfel se cheamă protocolul PSD-UNPR, în care PSD ia totul, iar uneperiștii din teritoriu așteaptă mila baronilor locali?

ALDE-le lui Tăriceanu, cel loial lui Ponta, l-a compromis ca imagine doar întinzându-le „o mână salvatoare”, lăsându-i să candideze, din milă, „pe liste comune”. Dacă Tăriceanu nu se disociază clar, printr-o mișcare vizibilă, riscă să-și ducă partidul în zona de marjă electorală.

La locale, pesediștii, cei „forțați de Iohannis & PNL să iasă de la guvernare, vor fi supravegheați „la legalitate” de pesediștii negociați tot de Dragnea, la votarea Guvernului Cioloș.

Iar alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, menținută cu ajutorul lui Oprea și Tăriceanu, îi creează un dublu avantaj lui Dragnea (Odată că PSD-ul condus de Dragnea este într-un avantaj evident, iar pentru acest avantaj Dragnea își va betona poziția în partidul amenințat, nu cu mult timp în urmă, de Ponta cu reformarea.) și numai lui.

Restul pierd, dar nu văd. Că au căciula trasă pe ochi.