Politicienii băcăuani s-au prins, după uninominalul din 2008, cum stă treaba cu sistemul electoral în vigoare. Că în politică stai în pat cu dușmanul pare un truism, însă în campania de la parlamentare e slogan. În 2008 Avram a stat acasă deși își câștigase colegiul. A plecat Antochi, colegul său de alianță. A avut 400 de voturi în plus. Cam la fel a pățit Drăgănuță, care deși a câștigat în Colegiul 1, în Parlament a plecat Gherasim deși pierduse bătălia din Colegiul 7. Simptomatic este cazul lui Nistor care a ajuns senator  pe un rest de voturi (13.697), deși înaintea sa erau Valentin Nedeff (19.393) și Doru Simovici (18.382). Așa că acum inamici nu sunt doar contracandidații, ci chiar colegii de partid.

În ARD totă lumea dușmănește pe toată lumea. Dacă perioada de campanie electorală ar ține mai mult, candidații ARD ar fi clienți siguri la cabinetele psihiatrilor, paranoia ar face ravagii. Alianța n-are șanse să câștige niciun colegiu cu 50%+1, așa că loteria numită redistribuire îi ține în tensiune maximă. Fiecare vrea o poziție cât mai în față. Candidații de la Camera Deputaților aproape că au rupt orice legătură între ei. Fiecare pentru el! ARD ar putea trimite în Parlament cel mult 3 deputați, mai sigur 2. Pe aceste locuri se bat actualii parlamentari Valerian Vreme, Gabriel Berca, Mihai Banu, Adrian Popescu. Pretenții emite și Mircea Sprianu, ajutat și de un context favorabil apărut în Colegiul său . E de urmărit.

La Senat Drăgănuță se luptă să-l tragă sub 50% pe Luchian și să colecteze mai multe voturi decât Umbrărescu.

În USL e și mai complicat. Pesediștii par avantajați. Au 4 colegii aproape câștigate (4, 8, 9, 10). Așa că Necula pare abandonat. Partea proastă e că liberalilior le-au rămas maximum două colegii. Pretenții emit Nicu Marcu, Constantin Avram, Lucian Ciubotaru și Ionel Palăr. Nici Viorica Marcu nu cred că a abandonat. Așa că și peneliștii umblă cu barda la brâu. Au fost identificate inclusiv vulnerabilitățile colegiilor pesediste și se lucrează intens la tragerea acestora sub 50%, oferind un important și nesperat ajutor pedeliștilor. Strategia este absolut justificată mai ales dacă uniunea ar lua sub 50% în județul Bacău.

La Senat, doar Dan Tătaru e liniștit. Luchian e atent la Drăgănuță, însă la fel de atent e și la Damian Drăghici. Se spune că pe Vasile Nistor l-au executat deja prin dizolvarea reală dar neoficială a organizației PNL din Onești.

Până și în PPDD există situația asta păcătoasă, generată de cele 15 procente ale partidului. Melinte, Smarandache, Condurățeanu, Bogea dar și Cautiș se bat pe un loc în Camera Deputaților. Dacă se „trage” bine, ar putea fi chiar două. La Senat e ceva mai complicat, dar și aici ar putea apărea „ispita”.