Groapa de gunoi a Bacăului a ars mai bine de o săptămână. Consecințele sunt puturoase, în toate sensurile.

Cei de la USR spun că sunt extreme, cel puțin din punct de vedere ecologic.

Garda de Mediu zice invers, că toate-s lacrimă și că doar ni s-a părut nouă (foto 2 și 3). Mai mult, la groapa de gunoi toate-s în mare regulă. Cam ca la nemți sau, ca să nu exagerăm, ca la italieni.

Ieri, primarul Cosmin Necula a tunat și a fulgerat. A zis că toate-s cu dosul în sus la groapa de gunoi a Bacăului. El a reclamat situația la DNA. Am înțeles că are și „probatoriu”. Dar tot nu-i vinovat nimeni din zona sa de confort, deși administrația Necula este responsabilă de ce se întâmplă prin municipiu de prin iulie anul trecut, iar deconcentratele sunt la familia sa politică de foarte mulți ani.

Primarul mai afirmat și că există contracte prin care se îndeplinesc condițiile impuse de „autorizația integrată de mediu”. Și-l cred. Dar nu a spus nimic despre felul în care se derulează aceste contracte, că nu știu dacă „ceas” este cuvântul care ar caracteriza situația.

Din ce bănuiesc eu, așa cum e construită toată comunicarea pe acest subiect, concluzia anchetatorilor (și nu m refer la DNA) va fi că groapa s-a autoaprins, nu există pagube, nu există alte consecințe, nu există vinovați.

Dacă nu cumva Stavarache a îngropat pe sub gunoi vreo bombă cu fitil, pe care l-a aprins vara asta.