Eu sper că e o glumă sinistră comisia de anchetă „Sparanghelul”. N-am fost foarte atent la subiect și tocmai de aceea nu-i pot stabili paternitatea, însă nu are nicio logică.

Toate guvernările începând cu a lui Tăriceanu (poate chiar cu a lui Năstase) s-au luptat cu toate puterile și cu toată priceperea lor (și eu chiar cred asta, nu e vreun mișto ietin) pentru liberalizarea pieței muncii în UE, pentru ca muncitorii românii să nu fie discriminați, să aibă aceleași drepturi cu cei ai altor state europene.

Și chiar se reușise acest lucru într-o măsură destul de mare.

Dacă îmi amintesc bine, ultima bătălie dusă de statul român pentru protejarea lucrătorilor săi a fost cea pentru regulile împuse șoferilor profesioniști. Nu mai știu cum s-a finalizat, însă a fost purtată chiar de guverne PSD din ultimii ani.

De la acestă premiză am plecat atunci când am spus că e o glumă sinistră. Să te lupți atâția ani pentru a deschide o ușă iar acum s-o zăvorăști singur nu are nici o logică, fie și politică.

Mi se pare că e o punere la îndoială a dreptului la muncă.

E dreptul lor să culeagă sparanghel la nemți sau căpșuni la spanioli. Cum, la fel, e dreptul lor să practice medicina la Viena sau să fie programatori în Londra.

Odată cu aceste drepturi vin și cele conexe, de exemplu cel la sănătate. Eu n-am fost și sper că nu voi avea nevoie vreodată, însă spun alții că e o deferență mărișoară între a fi tratat unitățile spitalicești din statele astea la care le culegem sparanghelul și spitalele noastre. Probabil că așa-i, prea zic asta mulți. Cică ăia chiar folosesc dezinfectați la curățenie și nu iau bani la schimbat cearșafuri.

S-au scandalizat unii că pleacă românii „în plină pandemie” la muncă în străinătate. Serios? Păi, dragi politicieni, românii din Bacău, câți au mai rămas, au obiceiul să pleace la muncă în fiecare zi. Unii se duc la Aerostar, alții la Dedeman, la Agricola, la Chimcomplex sau la Salina Târgu Ocna. Cred că și ai lui Umbrărescu mișună pe Centrura Bacăului sau cel puțin așa susține un deputat PSD. La Baciu sau la Șerban au duduit tractoarele lunile astea și nu cred că erau teleghidate.

Ce ar fi să înființați câte o comisie parlamentară pentru fiecare capitalist de ăsta băcăuan, unde să anchetați cum au îndrăznit să cheme oamenii la muncă. Puteți să vă luați după mine și să le denumiți comisia „Avionul”, „Puiul fericit”, „Sarea-n bucate”, „Plugul” sau „Centura”.

Cred că am greșit poza. Nu e de la cules sparanghel în Germania pe 2000 de euro brut pe lună, ci e de la o croitorie din România.