Din cei 14 parlamentari băcăuani, 10 deputați și 4 senatori, doar 5 sunt „veterani”, restul se află la primul mandat. Despre ei voi face vorbire în continuare.
Textul se bazează doar pe date certe, informații care nu le cresc sau nu le diminuează din calitățile și meritele care i-au recomandat să fie votați de către băcăuani.
Însă, sunt anumite elemente, unele foarte serioase altele chiar ilare, care adăugate pot schimba percepția publică.
Nu-i cazul votanților AUR. Ei se ghidează în viață după învățătura creștinească „crede și nu cerceta”. Altfel nu-mi explic alegerea lor.
Au trimis în Parlament să-i reprezinte pe Antonio Andrușceac, un fost USR-ist, de la Sectorul 4, AUR-it între timp și care n-a călcat în viața lui prin Bacău în calitate de politician. O fi fost pe la Slănic Moldova la băi, dar pe la Bacău nu cred.
Dar asta n-a contat pentru cuvioșii enoriași băcăuani.
Și pentru că scriu pe un blog și pot să-mi exprim propria părere pot spune că e o mare nesimțire față de proprii votanți.
Așa ceva n-am mai văzut de la unul Marcu de la PNL, însă și ăla a venit și a stat prin Bacău vreo săptămână în campania electorală. După aia dus a fost.
Probabil că nici publicarea CV-ul nu este vreo prioritate.
La PNL deputații Mircea Fechet și Cătălina Ciofu sunt new-entry-urile
Fechet este ex-ministrul de la Mediu care n-a mai încăput în Guvernul Câțu din cauza UDMR. El are în spate un istoric destul de consistent în organizația liberală băcăuană, fiind perceput ca unul din liderii noului val.
Cătălina Ciofu este new-entry și pentru organizația județeană a PNL Bacău. Dacă ar fi intrat în sediul partidului prin octombrie 2020 secretara ar fi legitimat-o. Ea a ajuns să candideze pe loc eligibil pe listele PNL datorită adresei de domiciliu, pe principiul apartenenței teritoriale. După preluarea organizației de către primarul din Comănești, Cătălina Ciofu a devenit reprezentanta lui Viorel Miron pe lista de candidați liberali.
La USR și Plus toți sunt noi. Veteranul a rămas prin primăria municipiului, iar interimarul de o lună sau două n-a mai avut loc.
Astfel, șeful de la municipala USR Teodor Lazăr și Sebastian Cernic au devenit eligibili după nițel scandat cu listele și procedurile lor interne de desemnare a candidaților. Însă nu despre asta e vorba.
Cernic era până acum un „distribuitor”, care a avut ceva activitate civică, cu un vârf de popularitate în perioada „noaptea ca hoții”, fiind unul din liderii manifestanților din Bacău.
Teodor Lazăr face parte dintr-o familie cunoscută în administrația și politica băcăuană, dar a cărei activitate s-a limitat la partidele din stânga eșichierului politic, adică PSD și Pro România. Înainte de a se angaja la USR el a avut cartea de muncă la firma familiei, unde-și mai servea cafeluța inclusiv în perioada în care era fruntaș pe ramură la strângerea de semnături pentru „fără penali”.
Nu s-a grăbit să-și publice CV-ul.
Și PLUS Bacău are un reprezentat în Parlament: Cristian-Paul Ichim, președintele organizației județene. Fără istoric politic, Ichim este om de afaceri, după cum se prezintă, dar fără mare anvergură, după cifra de afaceri a firmei la care este administrator și pe care o chinuie la limita de supraviețuire.
La PSD treaba-i împărțită jumi-juma, 3 parlamentari vechi (Ilișanu, Floroiu și Dunavă) și 3 parlamentare noi (Cătăuță, Purcărin, Breahnă-Pravăț).
Ana-Maria Cătăuță este aleasă deputat și a fost prezentată drept „băcăuancă”. Total de acord, este băcăuancă la origine, însă n-a activat politic vreo secundă aici. Nu-i vreo vină, totuși cred că ar trebui spus că ea este nimeni alta decât secretara lui Mircea Geoană și unul din oamenii de încredere ai fostului președinte PSD.
După plecarea acestuia la NATO colegii i-au găsit locul sau un loc pentru că se plictisea la Banca Mondială.
Nici la Ionela-Cristina Breahnă-Pravăț numele nu-i vreo coincidență. La întrebarea „cine vă recomandă?” poate răspunde oricând cinstit: „familia”.
Doar că spre deosebire de Lazăr a respectat tradiția familiei, este în același partid cu tatăl, Ion Pravăț primarul din Valea Seacă și cu fratele Silviu Pravăț, consilier județean și fost vicepreședinte al CJ Bacău.
Bianca-Mihaela Purcărin este senator de Bacău aleasă pe lista PSD. Este medic ATI și cam atât. În rest, politică a făcut doar când a plimbat-o directorul Popa prin spital.
O enigmă este și cum a aterizat la SJU Bacău, deși a activat profesional la Spitalul Militar Central „Dr. Carol Davila” din București. Pare mai mult o degradare decât o detașare.
Nici doamna căpitan nu s-a grăbit să-și publice CV-ul.