alegeri euroAlegerile europarlamentare de anul acesta tind să devină capitale pentru toate partidele. Eu mă voi referi doar la organizațiile băcăuane ale acestora. În actuala conjunctură politico-socio-economică toată lumea are de demonstrat ceva.

La PSD, Dragoș Benea este la primul său test electoral ca președinte al organizației județene. Totul trebuie să meargă uns. Nu știu care va fi ”norma”, însă aceasta trebuie depășită pentru a demonstra justețea rezultatului la alegerile interne din 2013.

La PNL, Romeo Stavarache va trebui să-și demonstreze atât forța politică în partid, cât și în județ, după ruperea USL. Loialitatea față de Crin Antonescu se măsoară în voturi. Pragul de 25% avansat de conducerea centrală pare să fie o glumă pentru ambițiile de lider zonal ale primarului de Bacău.

PDL-ul trebuie să arate stabilitate și, neapărat, să se încadreze în media partidului. Tudorița Lungu este obligată să-și demonstreze forța organizatorică, atât în fața conducerii centrale cât mai ales a competitorilor ”de pe partea dreaptă”.

PMP, aparent, este cel mai liniștit. Abia înființat nu poate emite mari pretenții. Însă și aici presiunea și ambițiile sunt extreme de mari. Valerian Vreme are de demonstrat că alegerea sa a fost una corectă. Există și precedentul PLD. Orice vot în minus față de cele obținute în 2007 de partidul lui Stolo ar reprezenta un eșec organizatoric.

PNȚ-CD-ul lui Dogaru trebuie să arate ca un partid viu, altfel revenirea în viața politică a fostului liberal ar fi un eșec din toate punctele de vedere.

PP-DD-ul lui Aioanei trebuie să demonstreze că n-a fost doar un partid de tip ”pungă electorală”. Plecarea celor trei parlamentari a afectat serios organizația județeană, rămânde de văzut în ce măsură. Oricum, și conducerea interimară de aici are de făcut demonstrații organizatorice.

De fapt, înafară de Stavarache, ceilalți președinți de organizații județene se află la prima experiență electorală în poziția de șefi. Pentru unii alegerile din 25 mai pot fi și ultimele.