marcajele_rutiereŞantierul de toamnă „Mioriţei” a început cu o văruială de primăvară.

Înainte de asfaltare şi alte lucrări gen, cineva s-a gândit că ar prinde bine să-i fută nişte dungi. Poate au uitat boii de şoferi sau de pietoni pe unde-s zebrele (este adevărat că unii nu le-au ştiut vreodată).

Habar n-am cine a luat decizia, însă, părerea mea este că au fost nişte bani de dat, de cheltuit, de mituit, sau cum vreţi să-i ziceţi.

Pe vremuri, în Bacău, circula o „legendă urbană” conform căreia atunci când un anume domn Maftei pierdea la poker cu primarul, i se dădeau lucrări de acest gen (marcaje stradale, vopsit borduri etc.) pentru a-şi mai recupera din pagubă.

Aceeaşi legendă zice că domnul în cauză învăţase aşa de bine joaca încât, atunci când avea nevoie de lucrări, umbla cu pachetul de cărţi de joc în torpedoul maşinii parcate în faţa hotelului Moldova.

Aseară, când am văzut cât spor aveau la văruit unii, m-am întrebat dacă nu cumva Stavarache a învăţat jocul, deşi nu-l ştiam pokerist.

Ca să nu ziceţi că bat câmpii, iată comunicatul, de acum două săptămâni, prin care eram informat că încep lucrările şi care este termenul de execuţie:

Primăria Municipiului Bacău a emis ordinul de începre a lucrărilor de reabilitare infrastructură urbană zona Mioriței – 9 Mai – Vântului – Vadu Bistriței. Valoarea totală a lucrărilor este de circa 10,6 milioane lei, iar durata acestora, conform contractului, este de maximum 12 luni.

Lucrările constau în reabilitarea integrală a trotuarelor (25.800 mp) a suprafeței carosabile (37.000 mp), amenajarea a 600 de noi locuri de parcare și accese parcări, cu o suprafață totală de peste 16.000 mp. Vor fi modernizate și rețelele de apă potabilă și canalizare, iar pentru iluminatul public sunt prevăzuți 91 de stâlpi, cu lămpi economice.

 Reabilitatea întregii zone se realizează cu finanțare europeană, în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), plan care presupune investiții totale de circa 35 de milioane de euro în infrastructura din Municipiulu Bacău. Podul peste râul Trebeș, Calea Moinești, pasarela Mărgineni, străzile Mioriței, Vadu Bistriței, I.L Caragiale, Milcov, Ștefan cel Mare și Energiei și pasarela Narcisa, sunt principalele obiective de investiții derulate prin PIDU, obiective aflate în diverse stadii de execuție.