Spuneam aici că voi scrie despre păruielile din interiorul organizaţiilor băcăuane ale partidelor parlamentare. Iaca scriu. Oleacă mai târziu, dar au apărut şi elemente de ultimă oră.
Începem cu PNL-ul. Aici divizia de bisnis s-a cam defectat. După ce s-a fript în 2008, lăsând banii de campanie pe mâna altora, Stavarache suflă acum şi în iaurt. Aşa că vrea control total. Şi oricum a intrat în tradiţie să-şi execute periodic tovarăşii de luptă. Acum liderul dizidenţei este Lucian Ciubotaru. Nu râdeţi. Omul fără de care nu se lua nicio decizie importantă în organizaţie a intrat în dizgraţie. Ultimul şi cel mai violent conflict public a avut loc vineri seara la o şedinţă de partid. Surse din interiorul PNL spun că Stavarache şi Ciubotaru au ieşit din sală pentru a tranşa departe de ochii şi urechile colegilor anumite divergenţe.
Deşi sapă de zor la noua „Polivalentă” nici Rotaru nu se simte prea bine. Anumite mişcări împotriva curentului în Consiliul Local certifică acest lucru. Mai sunt şi alte întâlniri extrapartinice.
Hârţescu, omul vot din CL, are parte de acelaşi tratament. Şeful taximetriştilor Nichita a fost însărcinat personal de Stavarache să-i transmită numai de bine. Convorbirea a avut loc telefonic.
Ilie Bârzu e privit şi el cu circumspecţie. Cel puţin. Deşi nu iese din cuvântul lui Stavarache, fiind, alături de Hârţescu, unul din cei mai disciplinaţi soldăţei, Ilie a avut parte, de 1 decembrie, pe holul Platului Administrativ, de un tratament cu „boule” şi „prostule” aplicat personal de Stavarache.
De Viorel Miron, primarul din Comăneşti, nu cred că mai are rost să scriu, dizidenţa sa fiind de notorietate. Mihaela Bădic a fost executată de la conducerea organizaţiei din Oneşti. Se spune că tot din motive de dizidenţă şi alianţe transpartinice. Lista e mai lungă, însă, mai aşteptăm.
În PSD lucrurile sunt tulburi rău. Pentru prima oară se aud zvonuri că însuşi Viorel Hrebenciuc ar fi contestat. Opoziţia prelungită în care se află partidul dar şi impresia că Stavarache „îi face” a dus la o exacerbare a nemulţumirilor în organizaţie. Curajul contestatarilor vine mai ales din cauza poziţiei şubrede pe care Hrebenciuc o are, momentan, la nivel central. Ponta şi Dragnea le dau speranţe ariviştilor locali.
Dar cel mai contestat este preşedintele CJ, Dragoş Benea. Sunt de notorietate relaţiile încordate cu deputatul Gabi Vlase, însă problemele s-au înmulţit. Organizaţia de tineret e din ce în ce mai violentă în manifestări. Vechea gardă din CJ, în frunte cu Dumitru Bontaş, i-a dat deja un semnal preşedintelui la un vot din octombrie. Şi fostul prefect Dorian Pocovnicu, a început să ridice public pretenţii. Sunt tot mai intense zvonurile privind o reorientare a acestuia.
Primarii, altădată falanga macedoneană a PSD, încep să mişte în front. Semnalul dat de Solomon e unul de rău augur. Turcea n-a renunţat nici el la varianta UNPR, iar de la Slănic Moldova nu vin veşti prea bune.
Nici în PC nu e linişte. Cristi Manolache (Legionarul) are ambiţii din ce în ce mai mari, iar înregimentarea partidului în solda PNL nu-i convine deloc. Aşa că a deschis, pe cont propriu, o serie de negocieri. Surse din organizaţie susţin că le-a închis repede. Candidatura sa la funcţia de primar nu a fost niciodată un subiect tabu sau închis.
Nici primarul din Moineşti nu e liniştit. El a reprezentat întotdeauna o ţintă pentru celelalte partide, inclusiv din USL.
La PDL e un mozaic exploziv de toată frumuseţea. Senatorul Berca se bucură de o relativă linişte dată de susţinerea de la nivel central dar şi de numărul mare funcţii din portofoliu. Am zis că-i mozaic din simplul motiv că zonele de influenţă sunt controlate de membri veniţi în partid în etape diferite, cu susţinători diferiţi şi cu arii geografice strict definite.
Astfel, în zona Oneşti face cărţile ministrul Vreme. Deputatul Gherasim controlează organizaţiile de pe Valea Muntelui. Gruparea Berca-Banu e extrem de activă pe colegiul 1 Senat dar şi în stânga Siretului. Un alt pol de influenţă e reprezentat de gruparea din fostul PLD. Vechii PD-işti stau liniştiţi la adăpostul funcţiilor din deconcentrate.
La o primă vedere pare un sistem destul de bine echilibrat, însă, orice element nou, în plus sau în minus, poate deveni, automat, destabilizator. Deocamdată, pedelistii sunt, aparent, cei mai liniştiţi, dar şi, evident, cei mai încordaţi.