apaAm primit și eu, ca toată presa băcăuană, un email cu un soi de avertizare la adresa zarzavagiilor din zona Bacăului. Zic prealuminații din conducerea companiei de apă că udatul grădinilor mă lasă pe mine, locuitor de etaj 4, fără apă la robinet.

Așa o fi. Dar de ce-s de vină proprietarii de grădini, cu trei roșii, două verze, o ceapă și patru gogoșari?

De ce nu-s de vină, de exemplu, spălătoriile auto? Sau proprietarii de piscine?

Că la câtă apă consumă numai o spălătorie, branșată la rețeaua publică (că sunt și cu puțuri proprii), poți uda jumătate de Măgura.

Cu apa dintr-o piscină, din nu-ș ce ogradă de boier, uzi grădinile de pe toată ulița.

Păi, dacă se învârte contorul, vi și banii la CRAB.  Nu?

Treaba celor din conducerea companiei este să asigure debitul, să contorizeze consumul și să încaseze banii.

Poate tocmai la contoare e o problemă. Că unul, căruia i se învârte apometrul, nu udă mai mult de trei palme de grădină, că ar intra în faliment. Decât să plătești CRAB-ului pentru „irigații”, mai bine mănânci legume la restaurant, că s-ar putea să ieși mai ieftin.

Deci, poate se mai verifică niște contoare. Zic.

Și mai am o întrebare. Dacă, prin absurd, în Bacău „înflorește” brusc o zonă industrială importantă și vreo două cartiere rezidențiale adiționale, ce face marea companie? Cum asigură debitul?

Adică, Bacăul este blocat la dezvoltare din cauza „debitului”?

Nu corupția, nu lipsa infrastructurii de transporturi, nu lipsa forței de muncă calificate, nu lipsa unor politici și programe publice de dezvoltare eficiente, sunt  factorii perturbatori sau chiar de blocare a dezvoltării Bacăului.

Nu! Debitul scăzut este de vină.

Păi ce făceam dacă mai funcționau Sofertul, Șuruburile, Mașini-Unelte, Metalurgica, Letea sau Bere-Lichior Mărgineni?

Da ce făceam dacă se întorc acasă, brusc, vreo sută de mii de băcăuani, aflați acum teleleu prin Italia, Anglia, Spania sau Germania? Că ăștia sunt obișnuiți să facă dușuri dese, să tragă apa și alte obiceiuri de astea decadente.

Am impresia că povestea cu scăderea debitului din cauza zarzavagiilor seamănă cu povestea drobului de sare.