Nu pricep şi pace. Ce ar fi mâncat sinistraţii dacă n-ar fi fost înzăpeziţi, iar oamenii de bine nu le-ar fi trimis alimente? Că nu le-a luat apa grădina, nu am auzit de vaci moarte, ci doar de trei rate îngheţate. Porcii, dacă i-au avut, au fost tăiaţi de Ignat. Să presupunem că era doar ger, nu şi zăpadă. Cu ce s-ar fi încălzit dacă nu le trimiteau lemne din alte judeţe? Eu am impresia că în Vrancea şi Buzău s-a descoperit abia anul acesta că ninge. Lui Oprişan i-ar trebui decernat un premiu Nobel sau măcar unul la 10 pentru România pe care să-l împartă cu prefectul de Vrancea. N-am auzit, de exemplu, de lipsă de medicamente din cauză că farmaciile din cele două judeţe n-au putut fi aprovizionate. N-am auzit de unităţi de producţie închise că n-au avut muncitorii cum ajunge la serviciu. Or fi şi situaţii de astea, dar nu le-a semnalat nimeni?

Să nu mă înţelegeţi greşit. Este foarte bine că oamenii se mobilizează să dea o mână de ajutor semenilor aflaţi în nevoi. E foarte bine că autorităţile încearcă în al 12-lea ceasă să rezolve problema în forţă. Dar ceva îmi dă cu minus la toată situaţia, de fapt mai mulţi de minus.

Ieri seară am văzut un material la ProTV de mi-am făcut cruce. S-au tâmpit până şi proteviştii. O duduiţă era cu microfonul şi cameramanul din dotare pe o stradă din Bucureşti, care arata ca oricare stradă din Bacău, şi se tânguia. “Cum vor ajunge copilaşii la şcoală?” Ne mai spune că pe aceeaşi stradă mai e un sediu de poliţie şi un spital (sau aşa ceva). În planul al doilea se vedeau maşini cum circulă pe aceea stradă, iar ca insert au folosit imagini cu copchilaşi bucurându-se de zăpadă.

I-aş putea răspunde că elevii pot ajunge la şcoală şi pe jos, parcurgând aproximativ 20 de metri de trotuar acoperit de zăpadă bătătorită, cam ca 80% dintre elevii români, că doar nu i-a făcut mamele lor în maşini. Dar, probabil n-ar pricepe, că ei i se părea cea mai mare aventură că a transmis în direct de pe acea stradă. Sau o fi fost un reportaj ironic şi nu m-am prins eu.

Şi încă ceva. M-am uitat şi eu cu atenţie la imaginile filmate din elicopter. Se vedeau crestele brazdelor pe câmpurile din jurul satelor sinistrate. Asta înseamnă că zăpada viscolită s-a oprit în gardurile şi casele de acolo. Oare n-ar fi trebuit să fi fost nişte parazăpezi prin zonă, sau măcar nişte perdele protectoare (adică nişte liziere de salcâmi), care să împiedice viscolul să troienească satele din Bărăgan? Păi, dacă le-au furat? Dar autorităţile (primari, poliţie etc) ce au păzit? Parcă-l aud pe Cozmâncă (sau Năstase să fi fost?) prin 2003, la o videoconferinţă, urlând că trebuie neapărat să fie, să răsară. Din 2004 până în 2012 niciun Oprişan n-a catadicsit să rezolve această problemă. Poate nu ar mai fi fost “stare de urgenţă”.