buzunare_goale__falimentDin proprie iniţiativă, Victor Ponta a anunţat zilele trecute că va mări salariul minim pe economie. Suspectă iniţiativa premierului, zic.

Niciun sindicalist n-a ridicat pumnul sau vocea. Deci, de ce? Că doar nu l-o fi apucat brusc mila de amărâţii României?

Nu, nici vorbă. Este extrem de simplu şi cinic, în acelaşi timp.

Foarte mulţi patroni îşi angajează oamenii cu salariul minim pe economie. Statul îşi ia impozitele aferente fără prea mult efort din partea sa şi fără mofturi din partea patronului. Orice leuţ neplătit la timp e stopaj la sursă, deci, penal. Ăştia-s bani colecatţi sigur de „stat”.

Însă, o bună parte dintre ei mai plătesc şi peste, la mica înţelegere, la negru, la gri, la cum vreţi, oricum înafara legii. De ce-i plătesc? Fiindcă au nevoie de acei muncitori. Deci, ar plăti. Şi Ponta ştie asta.

Aşa că o „micuţă” creştere a salariului minim ar creşte de fapt încasările la bugetul consolidat al României şi, în niciun caz, al veniturilor angajatului, care ar putea să se trezească direct în şomaj dacă patronul nu mai poate face faţă costurilor suplimentare cu forţa de muncă angajată. În cel mai fericit caz suma dintre noul salariu minim şi „prima” de la patron va rămâne aceeaşi.

Singurii care ar simţi această creştere sunt bugetarii debutanţi, oricum în număr foarte mic.