Măsura prostiei româneşti este dată de aşa-numita acţiune de ecologizare „Let’s Do It, România!”. Cât a părut o iniţiativă “pură”, venită din dragoste de ţară şi ură faţă de gunoaie, am simpatizat-o. Anul trecut Let’s Do It, România! S-a bucurat chiar de un real succes. Întreaga suflare jurnalistică era alături de iniţiatorii ei. Şi afirmă asta unul care nu e chiar un fan al mişcării “eco” şi nici a voluntariatului având frustrări pionieriste, uteciste sau peteapiste.

Însă, vedetuţele din fruntea mişcării au reuşit să-mi reamintească de vremurile când purtam “cu mândrie” cravata roşie de pionier şi “irigam” cu cană culturile de porumb de lângă calea ferată sau “însilozam” sfeclă furajeră la CAP.

Deştepţilor de la “Let’s Do It, România!” nu le-a ajuns simpatia de care s-au bucurat anii trecuţi şi nici succesul raportărilor de la final. Anul acesta s-au gândit ei că trebuie musai să dea cu stângul în dreptul. Dacă tot se află sub înaltul patronaj al Ministerului Mediului au decis să se folosească niţel de “patronaj” şi să oblige televiziunile şi radiourile să-i promoveze. Aşa că pe adresele de e-mail ale acestora au venit “recomandări” de la CNA însoţite şi de clipurile de promovare. Oricum le difuzau toţi din convingere, simpatie, sau doar ca să fie în trend, însă “liderii” au ţinut musai să-şi demonstreze forţa. Aşa că acum vor fi difuzate din obligaţie.

Vreau să văd primul cetăţean european cu buletin de Bacău care va primi amendă că a ţesut prin scuipare un covoraş eco de seminţe în faţa băncii, sau pentru că a aruncat cu graţie un chiştoc pe granitul din faţa magazinului în care tocmai vrea să intre, sau pentru că a plasat din maşină, fix lângă axul drumului, o doză, un pet sau punga de la şaorma.

Abia atunci voi deveni “ecologist”. Până atunci mai scutiţi-mă!

Plătesc destule taxe şi impozite ca să mai fiu şi încântat să strâng căcatul altora fie şi sub o siglă frumos colorată.

PS: Am aşa un chef să mai bat câmpii cu acest subiect, însă aş deveni la fel de plictisitor ca ăştia de la organizaţiile care fac acţiuni megalomano-ecologiste pe banii statului şi pe buna-intenţie a românilor. Mai am totuşi o întrebare.

Dacă tot plătesc taxa radio de atâţia ani fără a avea măcar un “Gloria” (probabil pentru că undele radio întâmpină o rezistenţă eroică din partea pereţilor mei), de ce n-aş plăti şi taxa pentru ecologizarea de o zi? (Sper să nu dau vreo idee vreunui idiot cu putere de decizie!)