Am fost la primul Divan VIP (primul din 2012 şi primul pentru mine). Şi mi-a plăcut atmosfera. Niciun „procuror”, niciun „ridicător”, doar oameni normali, curioşi, de toate vârstele şi multă sinceritate (în răspunsuri dar şi la întrebări). Invitat a fost un puşti de 17 ani, Andrei Bogdan Petre, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor. Era într-o “vizită de lucru” în Bacău, şi am zis că ar fi păcat să nu vedem cam ce ştie şi cum gândeşte un lider al noii generaţii. Andrei vrea să ajungă politician şi se pregăteşte pentru asta. Teoretic şi practic. Deşi are o oarecare orientare în acest sens, spune că nu e importantă, deocamdată. A dezvălit şi care este, însă neavând neapărat relevanţă acum, o las şi eu aşa.

Andrei nu se fereşte să fie critic la adresa generaţiei sale, deşi a ajuns în funcţie pe voturile colegilor săi. Este convins că doar aşa se poate corecta, îmbunătăţi ceva. “Există o lipsă de informare şi de implicare civică (la nivelul generaţiei sale). Pentru mulţi dintre colegii mei,  contează mai mult Facebook și Messenger decât alte canale de informare. Dacă mâine s-ar suspenda cursurile şi n-ar scrie nimeni pe Facebook, mulţi ar afla de la părinţi”.

 Nu este neapărat antisistem, dar are opinii critice atât faţă de învăţământul românesc, cât şi faţă de modul de organizare şi funcţionare a Consiliului Elevilor. “Este mai dificil să iei diploma de Bacalaureat decât pe cea de absolvent de facultate. Ce s-a întâmplat anul trecut i-a speriat pe unii dintre colegii mei, dar nu din cauza subiectelor sau a camerelor de supraveghere, ci pentru că nu se mai poate aranja”. Andrei se laudă că actuala structură a anului şcolar (vacanţe de câte trei săptămâni de Crăciun şi Paşte sau “săptămâna altfel”) au fost impuse de CNE, însă şi-ar dori o mai mare autonomie de acţiune, CNE neavând personalitate juridică.

Până săptămâna trecută nu avea amintiri prea plăcute despre Bacău. Ce-i drept, l-a ajutat mult şi doamna de la informaţii din gară. “Până acum am mai fost o singură data în Bacău, mai bine spus în gară la Bacău. Aşteptam o legătură. Era ger şi m-am dus la informaţii să întreb unde e sala de aşteptare, că e foarte frig. Doamna de acolo mi-a spus că dacă e aşa de frig să mă duc afară, poate e mai cald”, a povestit, nu foarte amuzat, Andrei.

Apropo de asta n-am văzut niciun material despre eurogara Bacău cea fără săli de aşteptare, dar cu scări ce duc în zid, o investiţie de foarte mulţi bani, demarată pe vremea Guvernului Năstase şi finalizată pe vremea Guvernului Tăriceanu.

O singură observaţie personală: Andrei are un limbaj elevat şi un vocabular destul de dezvoltat, însă puţin cam tehnicizat (spre limbă de lemn) pentru vârsta lui. Sper ca atunci când va intra în politică să aibă un discurs mai “popular”. Este foarte posibil ca unii dintre blogării de la Divanul VIP să-l fi speriat puţin :), să nu-i fi explicat foarte bine că nu e la o conferiţă de presă şi atunci să se fi repliat în spatele unui asemenea libaj.