După trei zile în care Bacăul a fost un oraş aprape închis, Stavarache a fost trezit de cineva. Habar n-am de cine, dar primarul a dat de toţi pereţii cu firmele de deszăpezire. Efectul s-a simţit abia astăzi. Mă uitam interzis la imagini din Bucureşti, unde căderile de zăpadă şi viscolul erau mai intense decât în Bacău, însă acolo se circula mai bine. Mă uitam şi la comunicatele Primăriei unde 60 de utilaje se luptau cu nămeţii. Pe stradă nu se vedea nimic. A venit Stavarache luni să ne spună că nu au fost nici pe departe atâtea. Aş fi foarte curios cum arată un comunicat de presă de astăzi. Poate nu s-a emis unul dintr-o minimă decenţă. Deci pentru mine e foarte clar că s-a minţit. Nu ştiu cine, pot bănui cu ce scop. Întrebarea mea este dacă a ştiut Stavarache toată tărăşenia sau nu. Dacă n-a ştiut, aştept capete tăiate de la brâu.

Oricum, situaţia a fost salvată de Viorel Rusu, care şi-a trimis utilajele în stradă. Şi a arătat şi meserie. Să vedem şi facturile. Nu ştiu cum s-a ajuns la mustăcios, dar soluţia a fost salvatoare. Bacăul arată altfel, toată lumea e mulţumită. Oare n-o fi ştiind să pună şi granit sau să facă o polivalentă, sau măcar să sape groapa pentru fundaţie? Cred că da, însă nu e loc.

Luni, un alt Rusu a fost ţap ispăşitor. Eu nu zic că n-are o mare vină, însă tot Costică a deszăpezit şi în urmă cu o săptămână, cu tot atâtea utilaje. E adevărat a că atunci a fost mai puţină zăpadă, dar nu cu foarte mult. Atunci comunicatele de presă erau triumfaliste şi eu mă uitam cruciş zicându-mi să mă abţin că poate nu apreciez eu corect sau că nu am toate datele. Iaca, luni, Stavarache mi-a dat dreptate. Iar aseară Viorel Rusu a demonstrat cum se face deszăpezire, adică să se vadă asfaltul. Nu să rămână gheţă şi să ni se explice că astea-s condiţiile de iarnă. De ce nu s-a sesizat nimeni cu o săptămână înainte?