Pe 29 iulie, uslaşii îşi joacă viitorul politic. Ori îl umilesc pe Băsescu, ori îi aşteaptă mulţi ani de secetă în opoziţie, iar pe unii puşcăria. Pentru ei, semnalele din piaţă sunt proaste. Românii nu prea au chef de mers la vot, iar printre ăia care vor merge sunt prea mulţi băsişti. „Prea mulţi” înseamnă tot ce este peste 30%. Uslaşii mai ştiu bine un lucru. Victoriile de la locale se datorează într-o mare măsură „finanţării” corespunzătoare. Şi-au dresat o parte din electorat cu „stimulente”. Ori, liderii locali nu vor mai băga la fel de adânc mâna în buzunar. Pe cale de consecinţă, electoratul „care dă mai mult” nu va mai percuta. Liderii locali nu mai au bani (că n-au apucat să-şi recupereze nici investiţia), ori nu vor să mai rişte, nici măcar de dragul partidului. Aşa că s-a trecut la altă tactică, „tombola”. Adică toţi care votează pot intra într-un soi de concurs cu premii. La sfârşit se face extragerea şi cineva câştigă frigiderul, tigaia minune sau lecedeul.

Devenită celebră în 2003, metoda a fost inventată de pesedişti şi tolerată de liberali, pedişti etc. „Etc.” -ul include inclusiv „societatea civilă”. Atunci era pentru un „scop nobil”, intrarea României în UE. Mizând pe aceeaşi reacţie anemică, „că doar s-a mai făcut”, Dragnea s-a apucat să comande spectacolul. În actualele condiţii, trebuie să fi fost disperat de a acţionat de această manieră.

Hârtia oficială în care se scrie despre clovni, tombole sau corturi cu apă plată e în piaţă de câteva zile. Niciun uslaş nu a negat că vor face aşa cum le cere Dragnea. Nici nu a susţinut că e bine. Probabil pe principiul „câinii latră, ursul trece”, liderii PSD şi PNL vor pregăti în tăcere „show-ul”.

Abia aştept să văd premiile. Dacă dau frigidere, maşini de spălat sau mixere e clar că le cheamă la vot pe gospodine. Dacă dau tablete, telefoane, laptopuri vor să vină tinerii. În Bacău cel mai bine ar prinde nişte bilete de avion pentru Londra, Torino sau Madrid.

Eu m-aş băga pentru un set de cauciucuri de iarnă (R16 205/50).