vaza Duminica am simtit ce inseamna o vaza goala. Adica ceva frumos pe dinafara dar lipsit de continut. Ieri, 11 septembrie, am vizitat impreuna cu sotia si cele doua fete Observatorul Astronomic din Bacau.

Curtea si cladirea noua renovate sunt foarte frumoase, as putea spune (inca) impecabile. Am intrat si a inceput distractia. Din pacate doar patru persoane nu beneficiaza de ghid.

De asemenea, nici uneltele multimedia (3,4 calculatoare probabil cu animatii, software specializat,etc) nu erau deschise doar pentru 4 vizitatori.

Cel mai ciudat mi s-a parut ca nici camera telescopului nu ne-a fost deschisa, tot din acelasi motiv.

Cred ca e vina mea: am avut proasta inspiratie sa ma  astept sa pot oferi copiilor sansa de a avea un ghid si de a privi printr-un telescop cand mergem la observatorul astronomic.

In schimb, pentru 15 ron intrarea, am primit: posibilitatea de a ne plimba pe holurile unei cladiri renovate si sa vedem niste afise mari (frumoase) cu text, doi meteoriti (dar care nu erau deloc documentati, nu stiam cand, ce, unde, din ce sunt facuti, etc…) si o macheta din carton al unui robot care a mers pe Marte.

Ce facea ghidul duminica dimineata? Nu stiu, probabil posta pe facebook, cu siguranta nu isi facea treaba. Sunt curios daca in fisa postului spune ca are responsabilitatea de a fi ghid doar de la 10 persoane in sus…. sa va mai zic ca trebuie sa aveti grija cu toaletele (toate, mai putin cele de la etajul 1, sunt inchise ca sfintele moaste. deci daca ai copii si esti la etajul 5 asta e, cobori, urci, etc.)

Pentru doritori uite ce puteti face cu 15 ron si o ora intr-o duminca dimineata. Mergeti in parc, luati inghetata si povestiti copiilor despre stele, univers, galaxii. Apoi la intoarcere deschideti calculatorul si intrati aici

https://airandspace.si.edu/ learn/highlighted-topics/ astronomy

sau cautati pe google istoria universului sau formarea galaxiilor si veti gasea materiale nenumarate, animatii, filme si multe explicatii foarte bine realizate pentru a intelege universul, stelele, galaxiilor, cometele si meteoritii, istoria calatoriilor umane in spatiul cosmic,etc..

Aveam in plan sa merg la observator cel putin o data pe luna, sa luam la rand cate un etaj si sa povestim, sa exploram, sa intelegem, sa crestem.

Din pacate m-am convins. Observatorul Astronomic din Bacau este o vaza goala.

Lucian Stanciu

PS:

Relatarea de mai sus este primită de la un cititor, care, mai nou, îmi este și amic. A ținut să scrie, nu doar să-mi relateze povestea, pentru că a vrut să și-o asume 100%.

Omul, educat în Occident (cu un doctorat luat acolo), este unul dintre nebunii care s-au întors acasă, crezând că pot schimba România, care fac eforturi să schimbe măcar puțin pe cei din jurul lor. Câteodată, am impresia că e unul dintre puținii oameni vii din jurul meu. Este unul din cei cărora le place să muncească, care se zbat să facă afaceri corecte, să facă „plus valoare”, fără „să-i ducă mintea la prostii”. Așa-i el setat. Eu sper să nu obosească.

Trebuie să fac precizarea că textul l-am primit de vreo săptămână și ceva.