Băsescu a anunțat că, în toamnă, se va înscrie în Partidul Mișcarea Populară.

Declarația nu a provocat vreun seism în politica românească, la o primă vedere. Însă, oficializarea reintrării în politică a fostului președinte va modifica substanțial geometria politică dâmbovițeană.

În primul rând, PMP se va alinia la procentele lui Băsescu și va deveni o miresică politică, de 5-10%, tot mai curtată de politicieni, individual, dar și de alte formațiuni politice, pentru alianțe pre și post electorale.

PMP are posibilitatea de a ieși din coma politică provocată de hemoragia de cadre declanșată după arestarea Elenei Udrea.

În al doilea rând, PNL va scăpa de eticheta de formațiune politică în care s-a diluat „partidul lui Băsescu”. Adversarii liberalilor nu vor mai putea arăta cu degetul spre PNL, atât timp cât Băsescu are, oficial, partid. În schimb, peneliștii vor deveni ținta principală a fostului președinte din mai multe motive, principalul ar fi că împart, disproporționat, același segment electoral.

Mai sunt și alte cauze, dar nu din zona de eficiență politică, ci mai mult personale. De exemplu, nu-i va ierta niciodată pentru cele două suspendări, la care liberalii au fost principalii combatanți. Blaga și ai lui nu vor fi iertați din cauză de Udrea.

Cu un Băsescu reîncărcat, nici PSD sau ALDE nu se vor simți confortabil. Dar, deloc.

Singurul partid fără vreo istorie grea cu Băsescu este UNPR. Iar „interesul național” ar putea avea consecințe nebănuite, mai ales că fostul președinte l-a și moșit, dacă-mi aduc bine aminte.

În acest text am făcut vorbire doar despre partidele care există.