Zic asta din câteva motive.

Primul ar fi că USR și-a autoplafonat scorul electoral. Mărimea comunității LGBT, în zona căreia s-a autopoziționat partidul, nu depășește pragul electoral în România.

În al doilea rând, poziționarea USR va avea ca efect imediat umplerea spațiului public de invective homofobe. Acum toți tradiționaliștii au de cine se scărpina. Au o cauză: „homosexualii există și se manifestă și în politică”.

Sigur că useriștii vor ieși cu poezia despre partidul progresist și vor face apel la toleranță, europenism, modernism etc. Însă, inamicii politici vor umple spațiul public de sintagme ca „partidul homosexualilor”, „partidul LGBT”  și multe alte construcții lingvistice mai puțin civilizate.

Orice mesaj ar vrea să transmită un politician USR în spațiul public sau orice critică ar aduce va fi acoperită „elegant” cu etichete homofobe.

Al treilea motiv este că USR a rămas fără doi lideri dintr-un foc. Nici Nicușor Dan nu se mai întoarce, nici Cioloș n-are cum să intre într-un partid care s-a poziționat în condițiile în care el a clamat o nepoziționare asemănătoare cu a lui Nicușor Dan.

Referendumul ori nu va avea loc, ori nu va trece (mai pe larg voi scrie zilele următoare). Singurul efect al inițiativei Coaliției pentru familie va fi deraierea proiectului „USR”.